Испания изпрати един от военните си кораби за участие в мисия на НАТО в Черно море на фона на високото напрежение между Русия и Украйна, предаде ДПА.

Миночистач вече е на път. Разполагането на фрегатата "Блас де Лесо" ще стане до "три-четири дни", съобщи испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес.

Кабинетът в Мадрид обсъжда изпращането и на изтребители у нас.

"Обмисляме и възможността за изпращане на самолети в България. Такива, каквито има в Испания и в Литва. Трябва обаче да се каже, че участието на Испания, подобно на това на НАТО и неговите членове, е от години, но при всички случаи трябва да се търси дипломатичен подход и да има деескалация на напрежението", заяви още Маргарита Роблес, след като беше попитана за конфликта в Украйна и желанието на Киев да се присъедини към НАТО.

Русия поиска уверения, че алиансът повече няма да се разширява на изток и че няма да приеме Украйна за свой член.

Междувременно, присъствието на 100 000 руски войници в близост до границата на Русия с Украйна породи опасения, че предстои руска инвазия на Украйна.

Становището на НАТО е ясно, каза Роблес. Русия не бива "да казва на никоя страна какво да прави".

Министърката изтъкна, че алиансът "ще защитава суверенитета на всяка страна, която иска да се присъедини" и добави, че Испания е "сериозен партньор" на НАТО.

Тя допълни, че отговорът на руските действия трябва да бъде "чисто дипломатически".

"Становището на Испания, подобно на това на НАТО, е, че отговорът трябва да бъде дипломатически и че напрежението трябва да бъде намалено", каза Роблес.

Според испанските медии отбелязват, че изявлението на Роблес означава изтегляне напред във времето на испанското участие в постоянните военноморски групи на Алианса, както и за изпращане на самолети Eurofighter в България до края на февруари. Става дума за мисия - наблюдение на въздушното пространство на съюзник, заради полетите на руски самолети, които летят в зоната на отговорност без да се идентифицират.

Няколко източника от средите на отбраната са потвърдили за изданието larazon.es, че тази операция вече е планирана и че 6 броя Eurofighter ще бъдат разположени до края на следващия месец заедно с контингент от 100 военни.

Мандатът им ще е с продължителност 6-8 седмици, но някои подробности трябва да се доуточнят, включително базата, където ще бъдат разположени. Миналата година испански бойни самолети участваха в същата такава мисия, но бяха базирани в Румъния.