Така Испания, която от 10 месеца е без постоянно правителство, ще може най-накрая да се сдобие с нов кабинет, след парламентарните избори през декември и юни, които не излъчиха ясен победител, предаде БТА.

Резултатът от гласуването бе очакван, след като социалистите дадоха да се разбере, че няма да блокират кандидатурата на консерватора Рахой, който досега бе изпълняващ длъжността министър-председател.

Мариано Рахой обяви преди няколко дни, че е приел възложения му от крал Фелипе Шести мандат да състави правителство.  Това бе пореден опит на изпълняващиа длъжността премиер да сложи край на 10 месеца политическа безизходица в страната.

Рахой направи изявлението си, след като кралят приключи два дни консултации с партийни лидери за намиране на изход преди крайния срок - 31 октомври.

Ако до тази дата не беше избран премиер, трябваше да бъдат свикани нови парламентарни избори - третите в Испания за една година.

При първия вот на доверие, в четвъртък, основната опозиционна сила гласува срещу премиера, който тогава се нуждаеше от абсолютно мнозинство в 350-членния Конгрес на депутатите.

При днешното гласуване в долната камара на испанския парламент Рахой имаше нужда вече от обикновено мнозинство, за да бъде избран за премиер. Той получи 170 гласа "за" при 111 "против" и 68 депутати, гласували с "въздържал се".

Испанският премиер бе подкрепен от своята Народна партия, центристката "Сиудаданос" ("Гражданите") и Коалицията на Канарските острови.

Депутатите социалисти гласуваха с "въздържал се" и така откриха пътя за утвърждаването на Рахой за министър-председател.

Очаква се премиерът да положи клетва пред крал Фелипе Шести в неделя.

Самият Рахой съобщи в парламента, че ще представи новото си правителство в четвъртък следобед.

Членовете на кабинета ще положат клетва в петък, допълни той, уточнявайки, че вече е разговарял по въпроса с крал Фелипе Шести.