Кметицата на Барселона Ада Колау нарече испанския премиер Мариано Рахой "страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища.

"Днес той прекрачи всички граници с действията на полицията срещу нормални хора, възрастни хора, семейства, които защитаваха основните си права. За мен е очевидно, че Мариано Рахой трябва да подаде оставка", заяви Колау.

Тя също така каза, че Европейският съюз трябва да заеме становище за това, което се случва в Каталуния.

Тази гневна реакция е заради начина, по който Испания се опита да смаже опита на Каталуния да проведе референдум за отцепване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Правителственият говорител Жорди Турел каза, че действията на полицията са "пълна диващина, международен скандал".

"Испанската държава се постави в много неизгодно положение в очите на света, като наруши правата на човека и ще трябва да отговаря за това пред международни съдилища", заяви Турул.

Въпреки действията на полицията по думите на говорителя "гласували са милиони". Полицията е успяла да затвори 319 от около 2300 секции, каза Турул.

Испанската агенция ЕФЕ съобщи, че в Каталуния по време на референдума са били задържани шестима души, заподозрени в оказване на съпротива и неподчинение на властта.

Неразрешеният референдум за независимост на Каталуния е "подигравка със същността на демокрацията", каза от своя страна испанският премиер Мариано Рахой.