Участниците, някои от които с боядисани в червено и жълто лица, развяваха испански и каталунски знамена и викаха "Да живее Испания" и "Аз съм испанец", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Насловът на шествието беше "Каталуния да. Испания също", в подкрепа на каталунската автономия, но вътре в Испания.

Демонстрантите освиркаха регионалната полиция, която според юнионистите е направила твърде малко да спре сепаратистките усилия за свикване на референдума за независимост на 1 октомври.

В Мадрид войници и полиция участваха в парад пред крал Фелипе Шести. Монархът, съпроводен от съпругата си Летисия и наследничките на испанския престол - принцесата на Астурия Леонор и инфанта София - се появи публично за първи път от 3 октомври, когато във връзка с каталунската криза призова да бъде възстановен конституционният ред.

На 12 октомври испанците честват пристигането на Христофор Колумб в Новия свят през 1492 година.

На трибуната редом с краля присъстваха членове на испанското правителство, водачите на различните партии и регионални лидери. Хиляди хора с испански знаменца се бяха наредили на тротоарите по протежение на мадридския булевард "Пасео де Кастеяна" за военния парад. Министерството на отбраната реши тазгодишния празничен лозунг да гласи "Горди, че сме испанци".

То реши също на тържествата да бъде почетена паметта на 16-те жертви на терористичните актове в Барселона и Камбрилс през август. Поради това на парада бяха поканени да присъстват дипломати от страните, чиито граждани бяха убити при атаките: Австралия, Аржентина, Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Португалия, САЩ.

Хората можеха да проследят парада от централния площад в Мадрид "Пуерта дел сол" и от пл. "Колон", където бяха инсталирани големи екрани.

Областните лидери са поканени за мадридския парад, но от години лидерите от Страната на баските и Каталуния, където сепаратистките настроения са силни, го бойкотират.

Изтребител "Юрофайтър", който се е връщал от военния парад по случай националния празник на Испания, се е разбил в близост до военновъздушната база Лос Ланос близо до град Албасете, на 300 км югоизточно от столицата.

Някои кметства в Каталуния - според ТАСС над сто - обявиха, че днес няма да празнуват и ще работят както обикновено.