България ще поиска от ЕС средства за оборудването на нашите граничари. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред български журналисти в Брюксел при пристигането си за извънредното заседание на Съвета на ЕС, посветено на обстановката по гръцко-турската граница.

Министърът засега не уточни сумата, която ще бъде необходима на нашата страна, но уточни, че дирекциите в МВР са подготвили разчети за своите нужди. Той обаче уточни, че ще предложи да бъдат отпуснати средства, които касаят окомплектоването на личния състав - за командировки, за укрепване на материално-техническата база и повишаване на мобилността на състава за действие при криза, когато се нарушават външните граници на Европа.

Маринов добави, че засега не се налага изпращането на още служители от европейската гранична служба Фронтекс у нас. По думите му обаче България е готова да изпрати втори свой кораб в помощ на гръцките гранични патрули.

Министърът подчерта, че у нас няма криза, каквато се наблюдава в Гърция, но не изключи възможността това да се промени. Той определи обстановката по българо-турската граница като нормална и без съществени промени в последните месеци. По неговите думи има единични опити за незаконно преминаване на браздата. 

"Там, където е кризата в момента, се събират трите граници - на България, Гърция и Турция. Това се случва на 30-40 километра от нашата граница, ние сме в пълна готовност. Трябва да се подготвим, когато няма криза", изтъкна обаче министърът, който определи днешната извънредна среща на своите колеги от ЕС като изключително наложителна.

Той припомни, че България винаги е поддържала позицията за по-ефективно връщане на мигрантите.

"Към българската граница идват малки групи - около 20-30 души, които лесно се контролират. Тогава и 10 полицаи могат да ги върнат обратно. Готови сме да изпратим 300 души от Сухопътни войски, 50 души от специалните сили и 40 души военна полиция, както и 140 броя техника - дронове, камиони и други превозни средства, ако се наложи", каза по-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов.