Днес в Република Северна Македония се отбелязва 80-ата годишнина от началото на антифашисткото въстание и народноосвободителната война с редица прояви, организирани от правителството, парламента, Съюза на борците и общините, съобщи МИА. По повод държавния празник 11 октомври - Ден на народното въстание, правителствени делегации полагат цветя в Скопие, Прилеп, Охрид и други градове.

Пред Могилата на непобедените в Прилеп се стигна до инцидент, съобщават македонските медии. Членове на партията Левица се изправиха пред паметника и попречиха на държавните делегации да положат цветя пред него. Президентът Стево Пендаровски трябваше да заобиколи групата от 11 активисти на Левица, облечени в черни тениски с партийния символ, за да положи венец пред паметника.

Когато приближи делегацията, водена от премиера Зоран Заев, придружаван от министър Ягода Шахпаска, член на Левица му заяви, че "тук не му е мястото и да ходи да празнува в България, тъй като тук не е ваша територия". Премиерът му отвърна да отиде на психиатър, на което лицето от Левица отговори да отидат заедно.

Инцидент в Прилеп: *Пратиха Заев* да празнува Деня *на народното въстание в България* (видео)

От Левица обявиха в социалните мрежи какъв е поводът за тази постъпка.

"Не може премиер, който прави исторически ревизионизъм на българския фашизъм, да идва и хладнокръвно да полага цветя на най-святото място на македонския антифашизъм. Това е обида за идеалите на АСНОМ" /Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония - бел ред./, заявяват от партията.

Според тях 11 октомври 1941 г. е "денят, в който прилепчани първи вдигнаха левия си юмрук против фашисткия окупатор България", отбелязва Дойче веле.