"Имаше едни изрядни избори. Работихме за налагането на кохезионната политика в Римската декларация. Водехме лоялна, но активна проевропейска политика", допълни държавният глава в интервю за Нова телевизия.

Борбата с престъпността

"Престъпността в България винаги е нагла. В малките градове от години живеят в страх. Не виждаме реални резултати в борбата с битовата престъпност, която е бич. Не виждаме реални резултати и това тревожи хората. Опитът показва, че трябва време" - така Радев коментира дали в България се завръщат тъмните времена по повод отвличането на Адриан Златев.

Държавният глава беше категоричен, че за мащабите на корупцията у нас можем да съдим по драматичния срив на чуждите инвестиции в страната.

За съдебната реформа

Според президента трябва да си зададем няколко важни въпроса при изработването на антикорупционния закон:

1. С каква цел правим антикорупционния закон?;

2. Какъв ефект очакваме от него?;

3. С какъв инструментариум ще постигнем това?

По думите му бъдещият независим антикорупционен орган трябва да затвори цикъла от сигнала, през активното събиране на информация до повдигането на обвинение.

"Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел”, изтъкна държавният глава.

Този орган трябва да затвори цикъла от сигнал, активно събиране на информация до държавно обвинение", допълни той.

"Този орган не трябва да стои и да чака, а да има много активна функция. Той трябва да събира информация, да разследва и да обвинява".

Случаят "КТБ"

"Всички ние платихме цената на КТБ и трябва да знаем истината. Този случая трябва да се реши у нас, а не в чужбина. Само по този начин ще придобием увереност и вяра, че можем като общество сами да градим своето бъдеще.

Затова призовах Цветан Василев да се върне в България и да даде свидетелските си показания пред българския съд. Така те могат да имат някаква стойност. Общественият интерес към случая расте – това е гарант за сигурността му. ", изтъкна Радев.

Отношенията с Москва

„Нашите отношения с Русия не трябва да стават заложници на чужди интереси”, заяви президентът относно доклада на правителството, който посочва Москва като заплаха за националната ни сигурност.

„В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност. Основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел за единна мирна и свободна Европа.

Не е лошо да проследим в последните месеци, когато е изготвен доклада, какво са правили лидерите на тази единни, свободна и мирна Европа”, заяви Румен Радев.

Той даде за пример френският президент Емануел Макрон, който постоянно се среща с Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел, която държи постоянна връзка с Москва.

"Има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши", допълни той в коментар за настроенията спрямо Кремъл вътре в страната.

Правомощията на президента

Радев беше категоричен, че няма намерение да инициира референдум, който би разширил правомощията му: "Не съм повдигал този въпрос. От самото начало заявявам, че ще спазвам българската Конституция. В момента има перфектен баланс на властта".

За новия председател на ВАС

"Редно е от чисто процедурна гледна точка председателят на Върховния административен съд да бъде избран от новия състав на Висшия съдебен съвет.

Още повече за първи път имаме състав на ВСС, който вече е избран по последните поправки в Конституцията от 2015 г. където изборът вече е много по-широк и много по-демократичен. Този нов състав ще работи с председателя на ВАС. Така би било логично според мен", коментира държавният глава.

Във връзка с изпратеното до него отворено писмо от юристи, с което приканват президентът да не разписва указа за неговото назначение, Радев заяви: "В момента проучвам въпроса. Това е много важен въпрос и трябва време за неговото решаване"