В периода 5-12 декември 2018 г. Изследователски център "Спектър" проведе представително за пълнолетното население в страната социологическо проучване за обществено-политическите нагласи в края на 2018 г. Анализът на данните води до извод за статичност на политическата сцена и липса на сериозни раздвижвания в обществената подкрепа за основните политически сили.

Преднината на ГЕРБ пред БСП се запазва. На въпрос, ако изборите са днес, за коя политическа сила ще гласувате 23,5% отговарят за ГЕРБ, а 22,4% за БСП. Макар и устойчива, дистанцията между двете водещи партии е малка, в рамките на статистическата грешка. ДПС е третата политическа сила с 6,4%. Налице е известен отлив на обществена подкрепа за коалицията "Обединени патриоти" - 3,7%.

В извънпарламентарното пространство отчетлива е подкрепата за коалицията "Демократична България", партията "Воля" (Марешки) и АБВ на Георги Първанов и Румен Петков. Въпреки многото политически скандали около и във властта, проучването не регистрира сериозно раздвижване в подкрепата за "Демократична България", макар че те запазват шансове за присъствие в следващия парламент - 1,7%. Прави впечатление, че част от респондентите все още заявяват подкрепа за "Реформаторски блок"- 0,4% и СДС - 0,6%, което подсказва, че новата коалиционна формула на тази група формации, наречена "Демократична България", все още не се разпознава от всички техни привърженици, като наименование. "Воля" на този етап се стабилизира на 2%, а АБВ - 1%. Голям е делът на респондентите, които все още не са решили за кого да гласуват - 17,6%. Хипотезата е, че голяма част от тях са по-склонни да дадат доверие на нов политически проект, но ако такъв не се сформира, най вероятно ще се подкрепят някоя от съществуващите политически формации или ще се прелеят в негласуващите които към момента на проучването възлизат на 14,9%.

Мнението на респондентите относно приетия държавен бюджет за следващата 2019 г. са по-скоро песимистични. Близо половината от анкетираните смятат, че заложените бюджетни параметри няма да допринесат за подобряване на положението в страната. Хората не виждат реални решения за своите проблеми във финасовите показатели за следващата година, гласувани от правителството и парламента. Значителен е и делът на респондентите, които не могат да преценят как ще се отрази на държавата бюджета за 2019 г., което вероятно се дължи и на слаба разяснителна кампания от страна на политиците.

В проучването беше включена и серия от въпроси, целящи да установят доколко тезите и идеите на опозицията от БСП намират подкрепа в обществото извън традиционните избиратели на партията. Данните сочат, че на този етап, подкрепата за партията е предимно сред нейния твърд електорат. Липсва преобладаваща нагласа и обществено мнозинство, което смята, че алтернативите, които предлага БСП, са по-добри от тези на управляващите. Това означава, че партията има да извърви още път към превръщането си в убедителна политическа и управленска алтернатива.

Този извод се налага, например, и от отношението на респондентите към бюджетните предложения на опозицията. Само един от всеки четирима анкетирани е отговорил положително на въпроса, дали вариантът на бюджет, предложен от опозицията, е бил по-добър за страната - 24,1%, което приблизително съвпада със заявената електорална подкрепа за БСП. Докато цели 37,1 % не споделят това мнение.

Сходни са пропорциите и в отношението на анкетираните към предложения от БСП програмен документ "Визия за България". Под една трета от интервюираните (28,4%) смятат, че програмата на БСП създава положителна перспектива за страната. Значително повече - 36,3% не споделят това мнение, а 35,3% не могат да преценят. Това означава, че е необходимо БСП да положи значителни усилия, както в насока на разяснителните си кампании в регионите, така и около ясното и точно формулиране на целите и ресурсите, с които възнамеряват да реализират своята програма.

Проблемът с липсата на широко подкрепяна алтернатива на текущото управление проличава и от очакванията на респондентите за изхода от едни бъдещи предсрочни парламентарни избори. На въпрос ако сега се проведат предсрочни избори, коя политическа сила ще победи, 37,3% споделят, че ГЕРБ ще краен победител, а 22,4% смятат, че БСП ще спечели изборите, а едва 2,3% възлагат надежди на друга формация.

По отношение на работата на членовете на правителството, проучването регистрира най-голямо одобрение за Томислав Дончев, Красен Кралев и Бойко Борисов. Най-ниска е оценката за правосъдния министър Цецка Цачева.

Критичността към работата на правителството е сравнително висока - 23,4% смятат, че всички министри трябва да бъдат сменени, докато 21,2% не намират необходимост от кадрови рокади. Тримата министри, които събират най-много гласове за смяна са Цецка Цачева, Красимир Каракачанов и Николина Ангелкова.

Изследването е по поръчка на Института за модерна политика.