В редовния си месечен анализ те посочват, че парадоксално, Великобритания хем напуска ЕС, хем на практика го оглави, новите назначения в САЩ са довели до надмощие на "ястребите", но така пък са оставили отворена вратичка за Тръмп да бъде необходимият "галъб", който кани Путин.

Путин пък победи ярко, но така още по-ярко постави въпроса за "наследника". Това е и въпросът за Меркел. Турция продължава да търси европейска легитимация на политика, обвинявана като неевропейска, отбелязват анализаторите.

Във вътрешнополитически план от Института коментират, че конкуренцията от ляво по-скоро дори мобилизира ГЕРБ, но конкуренция от дясно би ерозирала подкрепата им.

Затова ГЕРБ се опитва да минимизира опитите за нова консолидация на т.нар. градска десница, като култивира своя "консервативна десница" в периферията си - с публични изяви на институти, списания, клубове, Интернет страници, партийни фигури и от ГЕРБ, и от старата десница, и от патриотите, смятат от Института. За БСП анализаторите коментират, че все по-често се случва социалистите да заемат позиции, доминиращи в обществените нагласи.

Вътрешнопартийната опозиция остава в сянка. Пътуващото Изпълнително бюро и обиколката на лидера Корнелия Нинова в Западните Балкани също показват мобилизация.

Заявката на БСП да излезе с "Визия за България" видимо ще бъде част от политическия дебат след шестте месеца "европейска слава" на управлението, смятат от Института. Според тях обаче всичко това съжителства с вече традиционната хиперреактивност на БСП, затворена в краткосрочни хоризонти и лишена от дълбочина и съществени резултати извън всекидневното присъствие в медиите.

С проруската позиция Волен Сидеров печели в своята ниша, се посочва още в анализа. Спорно е доколко Симеонов печели в своята, но едно е безспорно: ако доскоро създаваше впечатление по-скоро за тежест на управлението, Симеонов вече изпъква със своеобразното си присъствие. Каракачанов също печели: върна се в ролята на балансьор между Сидеров и Симеонов, посочват от Института.

Излиза, че всеки печели, така се очертава политологичен парадокс: колкото по-нестабилни са вътрешно Патриотите, толкова повече се стабилизират външно - във властта и в обществото. А и по-стабилна става коалицията с ГЕРБ - защото Борисов намира форми да комуникира с всеки от тримата поотделно, вместо да бъде изправен пред единната им позиция, коментират анализаторите.

Те са на мнение, че интересът на ДПС от избори е минимален, защото вътрешната консолидация след трусовете от предната година още не е постигната, а и защото още не е решен проблемът с евентуалното "обединение" в нишата им.

От Института коментират, че "градската" десница има два избора: или постепенно превръщане в присъдружна "консервативна" периферия на ГЕРБ, или рязка опозиционност в името на политическото самосъхранение". Водещата тенденция в последно време е втората, отбелязват анализаторите и допълват, че РБ-2 се разпада неудържимо, за да породи движение към РБ-3.