Българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на мигранти било от Западна Европа, било от съседни държави. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти при посещението си в района на ГКПП "Кулата" днес, съобщиха от военното ведомство.

Министърът на отбраната заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния секретар на МВР Ивайло Иванов и заместник-директора на Главната дирекция "Гранична полиция" старши комисар Стоян Иванов са инспектирали граничната охрана в района на ГКПП "Кулата" и буферната зона с Гърция. Там са били още и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, директорът на ОД МВР Благоевград старши комисар Николай Хаджиев.

Снимка: МВР

"Гранична полиция" и МО са взели всички необходими мерки за предотвратяване на масово нахлуване на българска територия, увери министър Каракачанов. По думите му основният маршрут на мигрантите е от Гърция към Северна Македония и Албания и оттам - към Западна Европа, но имало информации, че се обсъжда като алтернативен маршрут да се използва и България. Каракачанов е бил категоричен, че към момента няма непосредствена опасност за страната ни, като същевременно са взети всички необходими предварителни мерки.

В момента на българо-гръцката граница няма военнослужещи, но в постоянна готовност са около 300 военнослужещи от Благоевград, съобщи още пред журналисти министърът на отбраната. "На "Кулата" всичко е спокойно, както и на останалите гранични пунктове", е посочил той.

Българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални мигранти на територията на страната ни

Поводът за инспекцията са последните ситуации в Гърция и Турция, а целта ни е да предприемем съответните мерки и да сме готови при евентуално масово насочване към нашата граница за реакция заедно с армията, посочи министър Маринов. Той припомни, че с промяна на законодателството имаме правна възможност при такива случаи да се намесва и армията. 

 

Снимка: МВР

На българо-турската граница имаме изградено възпрепятстващо съоръжение със съответните сензори и техническо обезпечение, има и осигурено допълнително присъствие. По-сериозен ресурс сме струпали на гръцката граница - усилени наряди, включително и жандармерия, тъй като тук ескалира процесът и няма преградно съоръжение, уточни министър Младен Маринов. Той обясни, че ще обиколят полосите, на място ще се запознаят с обстановката, ще се проиграе и планът за действие при кризи, за да се види готовността на силите за адекватна реакция при евентуално настъпване на ситуация. Вътрешният министър подчерта и ролята на изградените съвместни контактни центрове, които работят в реално време и са модел за бърз обмен и бърза реакция. Той припомни, че България е една от първите съседни държави, която промени законодателството си и благодарение на това вече е възможно да преследваме освен каналджиите и тези, които оказват логистична помощ на нелегалните мигранти. Бързата реакция на правителството и на Народното събрание, приемайки тези промени, даде сигнал навън за добре пазените ни граници и пренасочи потоците към други държави.

По думите на заместник-директора на ГД "Гранична полиция" ст. комисар Стоян Иванов, от началото на годината е предотвратено нелегалното преминаване през зелена граница на по-малко от 30 чужденци, а за миналата година - на общо 145. Повечето от тях са граждани на Афганистан, Иран и Ирак, забелязва се чувствително намален натиск на граждани от Сирия. Не са чести и опитите за нелегално преминаване през граничния пункт с превозни средства, тъй като техническото оборудване, с което разполагаме, е много добро и тези опити обикновено са обречени на неуспех.

Снимка: МВР