Така той коментира последното решението на управляващите - да се откажат от предложението си за извънсъдебно споразумение за имотите и делата да продължат. От ГЕРБ настояха всички партии в парламента да бъде взето общо решение, скрепено в специален закон.

„Аз ще отговоря с едно – през 1946 година ни конфискуваха имотите, като държавата ги одържави. Ако бяха нейни, щеше ли да ги одържавява? Нека, който ще, да ми отговори на този въпрос. И ще се разбере за какво се говори”, каза още Сакскобургготски пред журналисти в Пловдив, цитиран от "Марица" и "24 часа".
 
Той присъства на литургията в храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в града, след която държавници и духовен клир поднесоха поздравления на пловдивския митрополит Николай по повод имения му ден. 

"Този храм е прекрасен, много се радвам, че можах да го видя", каза Сакскобургготски.

Дядо Николай пък подчерта, че имената на малцина са записани в историята на църквата, но неговото е едно от тях. 

Вчера адвокат Михаил Екимджиев, който защитава Симеон Сакскобургготски в Европейския съд по правата на човека по делото срещу Бълария, припомни в интервю за Дир.бг, че през 1998 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен закона от 40-те, с който са конфискувани и одържавени имотите на царското семейство. След това те му бяха върнати и години наред Сакскобургготски и близките му са плащали данъци и са правили ремонти.

През 2009 г. година обаче парламентът наложи мораториум върху имотите с уговорката, че той ще важи, докато бъде приет специален закон за тях. Вече 8 години това не се случава, крайно време е да се приеме този закон, подчерта Екимджиев.