Това е записано в промените, които правителството предлага в Закона за държавната собственост (ЗДС). С тях се цели осигуряването на по-добра защита на държавния интерес.

Един от основните мотиви за измененията е станалата скандално известна сделка с царските конюшни в центъра на София, заради която бившият областен управител Веселин Пенев беше принуден да подаде оставка. Той вече е обвиняем за умишлена безстопанственост заради продажбата на 7.5 декара в идеалния център на София за 658 870 лв.

С измененията на ЗДС се ограничава кръгът на субектите, които биха могли да придобият безвъзмездно право на собственост върху имоти - частна държавна собственост. Безвъзмездното прехвърляне на собствеността ще може става само в полза на общините за изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение.

Предвижда се въвеждането на забрана общините да продават, заменят, даряват, внасят като непарична вноска в капитала на търговски дружества придобитите имоти или да учредяват право на строеж или право на ползване върху тях. Забраната няма да важи за случаите, свързани с реализирането на обекти, необходими за обществени потребности от местно значение, както и в случаите по чл. 22а от Закона за насърчаване на инвестициите на инвеститор, получил сертификат за инвестиция клас А, клас Б или за приоритетен инвестиционен проект.

В случай на нереализиране на предвидените от общините мероприятия, се предвижда те да прехвърлят собствеността върху придобитите имоти на държавата.

Кабинетът прие и промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за държавната собственост, като се намаляват сроковете за извършване на услуги. Изменението е в съответствие с Плана за действие с мерките, адресиращи основните проблеми, възпрепятстващи нарастването на инвестициите.

За да се ускори процедурата по издаване на удостоверения за наличие или липса на акт за държавна собственост, за наличие или липса на претенции за възстановяване на собствеността и удостоверение, че имотът е отписан от актовите книги на имотите-държавна собственост, се предвижда намаляване на сроковете за извършване на услугите.

Обикновената поръчка ще се прави за 7, вместо за 14 работни дни, а срокът за предоставяне на бърза услуга ще бъде 3 дни, вместо 7 работни дни, и се премахва експресната услуга.