Тръмп се опита да защити миграционната си политика и даде за лоши примери Франция, Швеция и Европа, предаде БТА.

Тръмп неведнъж напомня за атентатите във Франция, за да обоснове политиката си към имиграцията, отбелязва АФП и цитира президента: "Имам приятел, той е много важен човек. Обожава Града на светлините (Париж). Години наред, всяко лято той ходеше в Париж с жена си и семейството. Не го бях виждал отдавна и го попитах: Джим, как е в Париж? Той отвърна: Вече не ходя там. Париж вече не е Париж", продължи президентът на САЩ.

"Националната сигурност започва от сигурността на границите. Чуждестранните терористи няма да могат да нанасят удари срещу Америка, ако не могат да влизат в нашата страна", каза президентът на годишната конференция на организацията "Консервативно политическо действие".

"Вижте какво става в Европа! Вижте какво става в Европа", наблегна президентът и отново повтори оспорваните си твърдения за Швеция, като свърза имиграцията с разрастване на насилието.

"Обожавам Швеция, но хората там разбират, че съм прав", каза той.

Тръмп подчерта, че целта му е да служи на Съединените щати, а не на останалата част от света и повтори посланието си "Америка на първо място".

"Аз представлявам Съединените американски щати. Аз не представлявам света. Аз представлявам вашата страна", каза президентът.

Той добави, че всички американци са предани на страната си и че във вените на всички граждани тече "същата червена кръв на големи патриоти".

Тръмп нарече кампанията срещу нелегалните имигранти "военна операция"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново се закани да депортира от САЩ нелегални имигранти, които са извършили престъпления. Той говори пред участниците в конференцията на организацията "Консервативно политическо действие", събрали се във Вашингтон.

"В момента, когато говорим тук днес, имиграционни служители издирват членове на гангстерски банди, наркодилъри и престъпни чужденци и ги изхвърлят  от страната", каза Тръмп.

Той направи тези изявления само ден, след като самият той и негови министри изразиха противоречиви мнения за характера на кампанията срещу нелегалните имигранти в страната.

Министърът на вътрешната сигурност Джон Кели обеща в Мексико,че САЩ няма да прибягват до услугите на военните в налагането на имиграционните закони и че няма да има масови депортации.

Часове по-рано обаче Тръмп се изрази по съвсем различен начин, като каза че става дума за "военна операция".

Наложи се по-късно прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър да обяснява, че Тръмп използвал думата "военни" като "прилагателно", имайки предвид "прецизността" на операцията.

Кметицата на Париж Ан Идалго отговори в Туитър на Доналд Тръмп

Идалго публикува в Туитър своя снимка, на която тя е заедно с Мики Маус и Мини, с текст: "На Доналд и неговия приятел Джим, от Айфеловата кула, ние се радваме на привлекателността на Париж с Мики и Мини".

В друг туит с хаштаг #Donald&Jim Идалго пише, че резервациите на американски туристи в Париж през 2017 г. са с 30 процента повече в сравнение с миналата година.