Коментирайки речта на Камерън от тази седмица, в която той обеща да ограничи достъпа до жилищното настаняване и здравеопазването за тези, които идват на Острова съгласно правилата на ЕС за свободно движение, европейският комисар за заетост, социални въпроси и социално подпомагане Ласло Андор заяви пред „Обзървър”, че тези твърдения са подвеждащи и крайно неуместни.

„Съществува сериозен риск да се насърчи рефлективна ксенофобия. Да се обвиняват бедните или имигрантите за трудностите по време на икономическа криза не е нещо, съвършено невиждано досега, но това не е интелигентна политика”, каза Андор.

„Мисля, че би било по-отговорно да се конфронтират грешните схващания относно имиграцията от другите страни от ЕС и т.нар. „туризъм с цел социални помощи” и вместо това да се обяснят фактите. Истината е, че: имигрантите от другите страни от ЕС допринасят силно за икономиката на Великобритания, най-вече защото те помагат страната да се справи с недостига на занаятчии и плащат повече данъци и социални осигуровки на човек, а получават по-малко помощи, отколкото работниците британци; че свободно движение на работниците е ключова част от единния пазар на ЕС; че стотици хиляди британски граждани работят в други страни от ЕС”, подчерта еврокомисарят.
 
Хапливият отговор предполага, че Камерън се насочва към болезнена конфронтация с Брюксел, ако и когато се опита да си осигури споразумение за такъв подход с други страни-членки, коментира британското издание.

В същото време британският депутат Кийт Ваз, който е председател на Комисията по вътрешните работи в британската Камара на общините, призова партийните лидери в страната да работят заедно, за да избегнат своеобразна надпревара по въпросите на имиграцията, която би втвърдила политиката, съобщи Би Би Си.

В статия, поместена в "Сънди експрес", депутатът лейбърист пише, че не бива "маргинални партии" да запълват вакуума, породен от страховете от наплив догодина на българи и румънци във Великобритания, съобщава БТА.

Ваз пита защо британското правителство няма приблизителни оценки колко души може да се очакват от от тези две страни и допълва, че подобни прогнози са от съществено значение за ситуацията в социалното подпомагане и здравеопазването. Според депутата сега е необходимо Камерън, водачът на либералните демократи Ник Клег и лидерът на лейбъристите Ед Милибанд да се съберат и да обсъдят въпроса с имиграцията.