За Европа е ясно, че без САЩ трудно може да гарантира сигурността си. Доналд Тръмп и САЩ не могат да бъдат врагове на Европа. Напротив - САЩ са били и ще продължат да бъдат стратегически партньори на Европа. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на дискусията "Възможна ли е Европа на първо място", която се проведе днес в Дома на Европа в София. Събитието бе организирано от Европейския съвет за външна политика.

"За да запазим демокрацията и правовия ред, на първо място трябва да гарантираме сигурността. Тя също така е гаранция и за стабилност и икономически просперитет", коментира Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, цитиран в съобщение на ГЕРБ. По думите му в момента на територията на Европа не се водят тежки конфликти, но отвъд Стария континент има много тежки такива, които неизменно рефлектират върху него.

"Всички си спомняме каква миграционна вълна се насочи към Европа и предизвика сътресения в иначе стабилни държави", отбеляза Цветанов. Той обясни, че членките на НАТО, включително и България, са поели ангажимент 2% от БВП да отива за отбрана. Във връзка с това той посочи, че решението на Народното събрание да даде мандат на правителството да води преговори за закупуването на самолети F-16 е извело на преден път важността от това България и Европа да имат стратегическо партньорство със САЩ.

"Помощта на Съединените щати е ключова в решаването и на Черноморския въпрос. Европа трудно би могла да се справи с влиянието на Русия без САЩ, както и обратното", каза още той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че изборите за членове на Европейския парламент през месец май ще бъдат ключови, защото те ще покажат накъде отива Европа и дали дългогодишните отношения със САЩ ще продължат да се надграждат.

"Очаквам Брекзит да бъде използван от различни движения в страни-членки на ЕС като призив и те да последват техния път. Фалшивите новини, прокарващи антиевропейски и антиамерикански настроения, провокират дебат нужно ли е това партньорство Европа-САЩ, а това е единствено в полза на трети страни", обясни Цветанов. Според него някои онлайн медии твърде очевидно искат да манипулират общественото мнение и изрази мнение, че България е подложена на хибридна атака.

Кристиан Вигенин, председател на парламентарната комисия по европейски въпроси, отбеляза, че имаме шанс да запазим стабилността и просперитета само в рамките на един силен ЕС, който развива себе си като стълб на сигурността, демокрацията, икономическата стабилност и е изразител на определени ценности. Един съюз само с икономика, без ценности ,не може да стои стабилно на глобалната сцена, коментира Вигенин, цитиран от БТА. Това, което се случва около нас, политиката на Тръмп, усилията на Русия да има все по-сериозна роля в глобалните отношения, тихите, но мощни крачки на Китай и други страни, това е шанс да разберем, че можем да разчитаме преди всичко на себе си, да градим единна сигурност, смята депутатът.

Предстоящите европейски избори няма да са решаващи в това отношение, те ще бъдат началото, тъй като ще бъдат избрани нови депутати, които ще отразяват новите реалности в ЕС. Разчитам новият ЕП да стъпи на реалностите, за да можем да изграждаме новата политика на ЕС, посочи той.

Дискусия в Дома на Европа за бъдещето на Стария континент

Снимка: ГЕРБ

ЕС е бил силен със своята мека сила, той е бил много по-успешен с това, но тази мека сила трябва да бъде комбинирана и с по-солидна твърда сила, за да можем бъдем успешни в този променящ се свят, смята Вигенин.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който се включи чрез видеовръзка, коментира, че големите европейски държави сякаш са свикнали САЩ да плащат цената за сигурността, и са пренасочили финансите си в други сфери, но сигурността си има своя цена. Въпросът за сигурността е от първостепенна важност и отношенията ни със САЩ са изключително важни, ние не произвеждаме бойни самолети, трябва да ги купим, коментира той.

Моето впечатление е, че американската администрация уважава честното отношение и ясно изказаните тези и защитените позиции, коментира още Джамбазки.

Джамбазки също отбеляза важността на европейските избори, защото избраните представители ще трябва да постигнат съгласие за бъдещето на ЕС.