Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви преди минути, че е постигнато споразумение за Брекзит. Това се случва броени часове преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която ще се проведе днес и утре, предадоха световните агенции.

"Има ли воля, ще има и сделка - имаме я! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и Великобритания, което е свидетелство за ангажимента ни да намираме решения. Препоръчвам тази сделка да бъде одобрена" на срещата на върха на ЕС", написа Юнкер в Туитър.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск той уточни, че "преговарящите страни постигнаха споразумение за преработен протокол за Ирландия/Северна Ирландия и за преразглеждане на Политическата декларация". Основното в сделката е, че се избягва твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

"Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола", обяви също в Туитър и британският премиер Борис Джонсън.

"Парламентът (на Великобритания) трябва да одобри споразумението за Брекзит в събота, за да можем да насочим вниманието си към други приоритети, като стандарта на живот, здравното осигуряване, тежката престъпност и околната среда", добави той.

Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия DUP обаче обяви, че не е променила позицията си и не може да подкрепи сделката, предложена от Борис Джонсън и ЕС. Източник от партията заяви пред АФП, че не одобряват съгласуваните митнически въпроси, както и споразуменията за данък върху продажбите.

Водената от Джереми Корбин Лейбъристката партия също няма да подкрепи новото споразумение за Брекзит и призова британските депутати да го отхвърлят. От партията подчертаха, че ще настояват за втори референдум за излизане на страната от ЕС, съобщи телевизия Sky News.

Либералдемократите също се обявиха за втори референдум.

Това означава, че премиерът няма да има мнозинство в парламента за приемане на споразумението - DUP има само 10 депутати, но е ключов съюзник за неговото правителство на малцинството. А Великобритания трябва да напусне съюза съвсем скоро - на 31 октомври.

Въпреки това, холандският премиер Марк Рюте определи новината за сделката като "много насърчаваща". Сега трябва да проучим детайлите, допълни той.

А главният преговарящ на ЕС Мишел Барние коментира: "Сделката за Брекзит е справедлива и разумна".

Междувременно българският примиер Бойко Борисов написа във Фейсбук и публикува снимка:

"Пристигнах в Брюксел, където ще участвам в заседанието на Европейския съвет, в което с лидерите на другите държави ще обсъдим дългосрочния бюджет на ЕС, приоритетите за следващите 5 години и Брекзит".

Снимка: Министерски съвет