Според вицепрезидента Илияна Йотова спрямо Република Северна Македония буксуваме на едно и също място, дори се връщаме в изходна позиция. Това коментира вицепрезидентът в отговор на въпрос във връзка с вчерашната среща на президента Румен Радев със службите за сигурност. 

Вицепрезидентът Йотова отговори на журналистически въпроси след като присъства на поклонението за загиналите медици в Руско-турската освободителна война пред Докторския паметник в София.

По думите на Йотова резултатът от последното заседание на съвместната историческа комисия между България и РСМ е показал, че във всичките месеци след 2017 г. не сме свършили нищо. Голямата грешка според Йотова е, че страната ни не е успяла да убеди европейските ни партньори, защото сме си служили само с исторически аргументи. Не че те не са важни, но има и друго, което е още по-важно - човешките права и свободи на българските граждани в РСМ, културното ни влияние там, влиянието на нашите дружества, посочи вицепрезидентът. За съжаление, България, която първа призна независимостта на Македония, сега РСМ, за всичките тези години не направи почти нищо, загубихме сферите си на влияние по отношение на българския език, на електоратите в чужбина, посочи Йотова. Вицепрезидентът заяви, че не можем да гледаме на политиката спрямо РСМ само на парче. Голямата грешка на българското правителство беше веднага след като имаше национален консенсус - първо при президента, след това рамковата позиция на правителството, декларацията на парламента, външният министър г-жа Захариева не направи нищо в момента, в който Франция блокира приемането на Албания и РСМ, още тогава да предяви и българските условия, които са част от европейската политика за добросъседство и за разширяване, каза вицепрезидентът Йотова. По думите й има цял списък с грешки във времето, които ако управляващите са искали да направят нормален диалог, сигурно една голяма част от тях са щели да бъдат избегнати и предотвратени и днес нямаше да се окажем в тази задънена улица.

Снимка: БТА

Попитана за оценка на ваксинационния план на правителството, Илияна Йотова каза, че вчера беше "вторият пореден сериал, който показа провала в тази система". "Взимат се решения, които са повече плод на емоции, за да рапортуваме, че не сме на последно място в Европа. Ние пак сме на последното място, но хаосът който създадохме в последните дни не е в полза никому - нито на българските граждани, нито на възрастните хора, защото с разрушаването на предварителните графици, тези, които са най-уязвими, ще останат без ваксини", коментира вицепрезидентът. По думите й всичко това се е изсипало и върху главите на българските лекари - на тези, които работят в т.нар. зелени коридори и на личните лекари. Какво пречеше, ако действително искаха да се ускори процесът на ваксинацията, още от начало се знаеше с колко ваксини разполагаме и колко се очакват, да се дадат съответните указания на личните лекари и да им се раздадат ваксини през РЗИ, за да може процесът да бъде по-подреден, попита Йотова. По думите й нито една друга държава в Европа не е допуснала такъв хаос, някой са направили своите грешки и ако бяхме малко по-разумни сигурно щяхме да си направим предварително някои изводи, за да не допускаме тези грешки.

Цивилизационният избор е българските граждани да бъдат информирани за всички видове ваксини и да имат право на избор, каза още Илияна Йотова и допълни, че хората не са информирани. В България не беше направена никаква кампания, а след това се чудим защо е толкова резервирано отношението на гражданите и защо буксува цялата система, каза Йотова.

Вицепрезидентът каза още, че напоследък чува нещо, което е според нея е доста опасно - тенденция определени членове на Националния оперативен щаб да се изкушават с политически тези, което е недопустимо.

Снимка: БТА

На въпрос за отбелязването утре на Шипка на Националния празник на страната, Илияна Йотова заяви, че всички ще отбележим 3 март, "независимо от това кой и как се опитва да попречи да бъде отпразнуван празника". " Даваме си сметка, не сме толкова наивни - прави се всичко възможно, за да се ограничат възможностите на президента да разговаря с българските граждани. Това е път за никъде и няма как да се случи", заяви Илияна Йотова.

Държавният глава вече обяви, че утре ще се качи на връх Шипка, въпреки че община Габрово отмени официалните тържества по повод 3 март..

Йотова поздрави всички българи, които ще качат утре на връх Шипка, за да отбележат националния празник 3 март.