Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви днес пред БНР, че има очаквания за предсрочни избори.

"Има очаквания и в хората, това показват и социологическите данни. Познавайки нравите на българския политически живот, смятам, че управляващата коалиция ще избере този момент, за да бъде в неин интерес", каза Йотова по БНР.

 

"Има огромен вакуум в отношенията между институциите", смята вицепрезидентът, като коментира и политиката към българите в чужбина.

"България няма никаква идея каква да бъде политиката й към нашите сънародници навън. Нямаме отговор на въпроса искаме ли тези хора да се чувстват българи и ако да, то какво да правим за това."

Йотова съобщи, че нейният екип е подготвил концепция за българска институция от типа на Британски съвет и Институт "Сервантес".

Много харесвам всичко онова, което е в графата читалищна дейност, но в XXI век това вече не е достатъчно, изтъкна вицепрезидентът.

"Често пъти ни казват в президентската институция, че нямаме правомощия. Всеки, който претендира да бъде част от институциите, трябва да има своите отговорности", подчерта Йотова.

Защо не изпращаме делегация в Маракеш

Йотова окачестви като "груба грешка, гаф на българското правителство, че няма да изпрати солидна делегация в Маракеш, която да каже защо България на приема Пакта за миграцията".

В мароканския град на 10 и 11 декември страните членки на ООН се събират, за да подпишат Глобалния Пакт за миграцията. Българското правителство заяви, че няма да подпише документа, а на следващи подобни срещи ще гласува "въздържал" се.

"Той (пактът) ще се приеме, но проблемът е, че това е слаб документ. Обаче има две неща, които са много важни - как да се управлява миграцията и реадмисията", отбеляза Йотова

Според Йотова, "голямата грешка на Европа през 2010-2011 г. бе, че избяга от управлението на миграцията и после започна да лекува последствията.

"Започна криза, която и до ден днешен не е решена", каза тя.

"Ако ЕС продължи да функционира по същия начин, ще има много тежка съдба", подчерта вицепрезидентът.

Концепцията, по която се избират еврокомисарите, е сбъркана, каза Йотова. Според нея първо трябва да се определят проблемите, а след това да се определят комисарите.