"Буди недоумение фактът, че такива важни новини научаваме от чужди посолства, в случая - от украинското." С тези думи вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова коментира оповестената по-рано днес информация от украинския посланик Виталий Москаленко, че в Министерството на външните работи (МВнР) е подадена нота с искане за предоставяне на оръжие.

"Мога да говоря от свое име. Аз не зная още подробности около тази нота, но буди недоумение фактът, че такива важни новини научаваме от чужди посолства, в случая - от украинското посолство. Питам се кога ние като общество, като българи щяхме да научим за новата молба от страна на украинската държава. Ще чакаме компетентните органи да кажат своето мнение по въпроса, но искам да припомня на всички, че съвсем неотдавна - 4 май, Народното събрание взе своето решение. Смятам, че когато министър-председателят се завърна от Украйна, той дефинитивно каза, че единствената военна помощ, която България ще предостави, това е ремонтът на машините", коментира Йотова.

В съобщение на пресцентъра на МВнР днес бе потвърдена информацията, съобщена от украинския посланик за подадената нота.

Вицепремиерът Корнелия Нинова обаче бе категорична: "Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши - България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен".