Само дни след новината за санкциите от САЩ, лидерът на ДПС беше поканен на среща от турския президент Реджеп Таип Ердоган. Има ли връзка между двете събития?

Поканата за среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ е отправена отдавна, като време е фиксирана след изборите през юли. Случва се посещение на пожар заради изненадващите за мнозина санкции на САЩ (по закона "Магнитски", обект на които е бившият депутат на ДПС Делян Пеевски). Това каза по bTV журналистът Илхан Андай.

Тези санкции вкараха и ДПС в динамиката на политическите процеси, добави той.

Главна заслуга за тази среща играе турският посланик в София Айлин Секизкьок, която е допринесла много за подобряването на отношенията между Ердоган и ДПС, след като предишният дипломатически представител на Анкара ги влоши в периода между 2015 и 2017 г. с опита за създаване на инженерна партия в България на управляващите в Турция, каза Андай, визирайки ДОСТ на Лютви Местан.

Журналистът смята, че причината за срещата между Ердоган и Карадайъ е, че "най-потърпевши от санкциите на САЩ ще бъдат не ГЕРБ, а ДПС, ако не се вземат мерки". А зад нея стои инстинктът и "изборната аритметика" на Доган, макар че той не се е видял с турския президент и още е в списъка с лица със забрана да посещава югоизточната ни съседка, но "много отдавна управляващите в Анкара не искат да изпускат диалога с етническите турци в България", коментира Андай.

"За Доган най-важното е изборната аритметика. Той е с достатъчно много информация, за да анализира, че ударът срещу Пеевски и ДПС ще инкасира загуби в България. Електоратът на ДПС вече не е изостанал и не живее само по селата. Много от тези избиратели вече са в големите градове и Западна Европа, обясняват си събитията сами и не им ги тълкува партийният секретар на ДПС. Изселниците обаче виждат като най-близък субект ДПС. ДПС се надява да го компенсира с помощта на "изборната машина на AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi - управляващата Партия на справедливостта и развитието - б.р.)" сред българските изселници в Турция. Търси се как партията да остане значима в парламента, а не да бъде просто представител на етническите Турци", смята Андай.

"Карадайъ може да е полезен на АKP да завладее ДПС отвътре". Ердоган има близкосрочнa стратегия, "той вижда правителство с премиер от ГЕРБ, а Карадайъ като вицепремиер", казва Андай.