Дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов възнамерява да увеличи пенсиите в най-бедната членка на Евросъюза. Това вероятно ще вдигне популярността му преди парламентарните избори през идното лято, но може да изложи на риск валутния борд на българския лев към еврото.
Изброените са основните политически рискове пред България, обобщава БГНЕС:

МУДНА ИКОНОМИКА

Вътрешното търсене остава слабо, а износът, който извади България от рецесия през 2010, напоследък намалява заради все по-ниския растеж в еврозоната. Силната зависимост на страната от затъналата в дългове Гърция също е проблем.
Какво да следим: Ще раздуе ли 7-процентното увеличение (на пенсиите) през идната година фискалния дефицит и ще увеличи ли рисковете за борда?

ПРАВИТЕЛСТВЕН РЕЙТИНГ

Подкрепата за партията на Борисов – ГЕРБ, остава силна, въпреки бюджетните съкращения. Той бе избран през юли 2009 и успя да вземе в ръцете си цялата власт, като спечели местните и президентските избори през октомври м.г. Следващият парламентарен вот ще бъде през 2013.
Какво да следим:  Ще свали ли мудната икономика рейтинга на Борисов и ще го принуди ли да предложи по-популистки мерки? Политическото напрежение може да увеличи разходите по българския държавен дълг и да го направи по-скъп.

КОРУПЦИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

Корупцията и организираната престъпност все още тровят България, макар че от края на комунистическото управление изминаха 20 години. Това отблъсква инвеститорите, отразява се на икономическия растеж и забавя членството на страната в Шенгенското пространство.
Какво да следим: Ще покаже ли правителството, че е способно да се бори с корупцията, като се осъдят високопоставени служители? Това навярно няма да се отрази на пазарите в краткосрочен план, но ще изпрати ясен и важен сигнал, че България се превръща в по-лесно място за бизнес.