И движение "Възход", след БСП, поиска оставката на премиера Бойко Борисов заради "гавра с паметта на загиналите край Своге". В политическото обединение влизат  "Съюз на свободните демократи" на Стефан Софиянски, "Единна народна партия" на Мария Капон и "Движение демократично действие".

Ето какво се казва в официалната им позиция:

"Движение "Възход" внимателно следи кадровия кадрил на кабинета, който се случва най-вече пред българските медии. Системата на поискани оставки от Борисов и ненадейно възникнала съвест у министрите е добре известна в страната. Тя не означава нищо. Още по малко се гласува и обсъжда "лично решение" за оставка.

Да си припомним примера с Делян Добрев, който е емблематичен с болшевишкия си катарзис - лицето иска да подаде оставка, но "дълга към партията" го връща обратно на поста.

"Смятаме поведението на премиера и коалиционните му партньори за гавра с паметта на загиналите. Безсилието и корупцията в управлението са достатъчни, за да се налага и медиен театър върху нещастието на почернени български семейства. Призоваваме министър-председателя да отговори, колко души трябва да си отидат от бедност, катастрофи и насилие, за да си отиде и той."

След като оставката на Борисов беше поиската лично от лидера на БСП Корнелия Нинова заради катастрофата, при която загинаха 17 души, той отвърна, че политическа отговорност ще се носи дотам, докъдето стига. И поиска три министерски оставки.