Председателката на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова излезе с позиция след изказването на министър-председателя Николай Денков от 7 август по повод работата на Съвета за електронни медии (СЕМ).

"Господа политици, депутати и правителствени вождове, бъдете по-внимателни със свободното журналистическо слово и медиите - посредниците между вас и обществото. Без уважението на това твърде често унижавано от вас общество сте нула", се казва в публикацията, качена на сайта на СБЖ.

"В свое Фейсбук-интервю на 7 август премиерът Николай Денков неудачно опита да се превъплъти в лектор по "базови стандарти" на журналистиката. В резултат обаче показа драстична си неосведоменост за правомощията, предназначението и разликата в дейностите на Съвета за за електронни медии (СЕМ) и на Етичната комисия към Фондация "Национален съвет за журналистическа етика", пише Снежана Тодорова .

Тя коментира думите на премиера Денков, че СЕМ "не си върши работата" и че неговият председател "не си е на мястото".

"Това е груба и недопустима намеса на олицетворяваната от министър-председателя изпълнителна власт в дейността на независимия регулаторен орган СЕМ, в чиито компетенции не влиза санкционирането за изразено мнение", се казва в позицията на председателката на СБЖ, публикувана в сайта на организацията.

Снежана Тодорова пише, че СБЖ подкрепя позицията на СЕМ в частта, че представителите на изпълнителната и законодателната власт трябва да коригират поведението си по отношение на независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната.

Премиерът Денков "вместо да отчете двата месеца на кабинета си пред общодостъпна и свободна за всички журналисти и медии пресконференция, предпочете да избегне риска от критични питания и да се изяви онлайн, без жив диалог с аудитория, отговаряйки на удобно подавани му въпроси от социална мрежа", е мнението на Тодорова.

"Конфузна за министър-председателя се оказа и ситуацията, в която се подведе по съдържаща се в зададен от медиатора Найо Тицин въпрос невярна информация, приписваща чужди думи в преиначен контекст на председателката на СЕМ Соня Момчилова. Вместо да спази собствените си дадени секунди по-рано указания към журналистите как да проверяват фактите от няколко източника и да прекъсват събеседниците си, ако се усъмнят в думите им, Николай Денков с лекота даде своя осъждаща оценка, затъвайки така в откровена манипулация", гласи още позицията на Снежана Тодорова.

По думите й премиерският пост изисква по-отговорно боравене с думи и заключения.

Председателката на СБЖ коментира и изказване на акад. Николай Денков след публикуването на позицията на СЕМ. По думите й изказването му е било "в същия недопустим том към независимия медиен регулатор".

"Ето защо СБЖ отправя настоятелен призив към председателя на правителството да приведе поведението и изявленията си спрямо свободното журналистическо слово, медиите и СЕМ в съответствие с европейските правови и демократични стандарти", пише още Тодорова.

В публикацията си тя коментира и оставката на Вежди Рашидов като председател на парламентарната комисия за култура и медии след изказването му от 7 август във връзка с жените, жертви на насилие.

"СБЖ може само да отбележи, че тази оставка бе назряла твърде отдавна заради още много други недопустими за тази позиция изказвания на Рашидов", гласи позицията на Снежана Тодорова.