"Призоваваме правителството да спре с импровизациите във външната политика на България, да се води балансирана и координирана политика и да не се прави отстъпление от широко споделените национални приоритети на България". С тези думи се обърна зам.- председателят на Народното събрание от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин към управляващите чрез медиите в Народното събрание.

 

Той подчерта, че министър-председателят е заявил, че присъединяването на България към Шенген вече не е приоритет за страната. "Ние считаме, че това изявление е в противоречие на един дългосрочен приоритет на България като член на ЕС, по който има много широк национален консенсус", коментира той. По думите му тази позиция, която е несъгласувана, е и непремерена, и неотговаряща на реалностите.

Според него България има нужда от присъединяването към Шенген. "Искам да кажа на стотиците хиляди български граждани, които висяха на опашки по българо-гръцката граница през това лято, че ако България беше в Шенген, нямаше да има гранична проверка на границата ни с Гърция", каза той. Бившият външен министър подчерта, че това само по себе си е основание да считаме, че подобни заявления на Борисов, а чрез него и на българското правителство, са в противоречие на интересите на българските граждани.

Вигенин обясни и че вчера външно министерство е изразило ненужно остра и агресивна позиция към посолството на Руската федерация. По думите му чрез позицията Министерство на външните работи поставя под въпрос и дори отрича ролята на Русия, тогава СССР, в победата над нацизма във Втората световна война. Той наблегна, че на фона на това нито правителството, нито МВнР са си направили труда да отбележат началото на Втората световна война преди три дни.

Според него това води до определени въпроси - каква политиката се води и това не означава ли в някаква степен и оправдаване на престъпленията на нацизма. "Това изявление на външното министерство според нас е в противоречие и с друг приоритет на външната политика на България- този път на изток, демонстриран в предишните месеци и от правителството с посещенията на премиера на председателя на НС, респективно и на президента, за нормализиране на отношенията между България и Руската федерация", каза още той. Вигенин подчерта, че това може да доведе до усложняване на реализацията на големите енергийни проекти, които бяха отпушени в последните месеци.

Радан Кънев

Снимка: Булфото

Вчера евродепутатът Радан Кънев също изрази несъгласие с тезата на премиера. Той определи изказването на Борисов като стряскащо, дори скандално.

"Така рязко отслаби позициите на държавата ни в трудните преговори за пълноценна интеграция в Европа" , е на мнение Радан Кънев.

Разбирам, че гроздето е кисело и - след поредицата от провали в сферата на сигурността, и особено пробива на базата данни на НАП - Борисов няма самочувствие, че може да постигне успех в тази национална цел.

Провалът на едно правителство обаче не може да е повод България да се отказва от национални приоритети с огромно значение за сигурността и доходите на българските граждани и бъдещето на българския бизнес. България трябва да бъде част от първата скорост на ЕС - а това значи преди всичко пространството на свободно движение, заявява на фейсбук страницата си Радан Кънев.

Аз няма да се откажа от усилията си в тази посока. Надявам се, че останалите евродепутати от ЕНП и партньорите им от управляващото мнозинство ще продължат националната политика за влизане в Шенген, независимо от опасната непоследователност на техния лидер, казва в заключение Радан Кънев.