Аз не бих опредeлила един държавник като "доверено лице" на друг. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в публицистичното предаване на Нова тв "Офанзива". Коментарът й дойде след твърдението на президента Радев, че премиерът Борисов е доверено лице на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Йотова призна, че си "прави самокритика", имайки предвид, че говори като част от институцията, но подчерта, че за нея би било чест заедно с Румен Радев да бъдат отново кандидат-президентска двойка, издигната от БСП.

"Предпочитам БСП да води битки навън, отколкото вътре в партията", коментира тя последните събития около изключването на Георги Гергов.

"Консултациите не са имали за предмет датата на изборите, а за да проведем свободни избори. Това значи хората да гласуват спокойно, с максимално доверие на хората", каза Йотова по въпроса с датата на парламентарните избори.

"Президентът не прибърза с датата, защото почти всички участници в консултациите казват, че така се е завъртяла подготовката. На тези парламентарни избори няма да има електронно гласуване, но трябва да има пилотен проект за гласуване по пощата, да опитаме. Много българи зад граница ще имат много трудности да го направят по време на пандемията", смята тя.

На консултациите през последните дни такива предложения направиха представители на "Демократична България" и "Отровното трио".

Според нея Румен Радев умее да носи отговорност, а заплашителният тон на управляващите партии е нелеп и неуместен.

По думите ѝ ще има максимална представителност на българските граждани в новия парламент.

Този път протестите бяха спонтанно събиране на хора, не беше ръководен от политически формации. Лидерството не е да търсиш постоянно баланс между търсене и предлагане, а да вземаш и непопулярни решения.

За Йотова 2021 г. не е само година на избори, но и на възстановяване, а следващият министър-председател трябва да облече символично бялата престилка.