Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията одобри на първо четене проекта за промени в антикорупционния закон, внесени от ГЕРБ-СДС. За него гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и ДПС, а "Възраждане" и ИТН се въздържаха. Вотът повтори вчерашния в комисията по правни въпроси, където отново беше приет единствено законопроектът на Десислава Атанасова и депутатите от ГЕРБ, а отхвърлени проектите на ПП-ДБ и служебния правосъден министър Крум Зарков.

Приетият на първо четене законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, предвижда КПКОНПИ да бъде разделена на две, като едната комисия да се занимава с незаконно придобито имущество, а другата - с противодействие на корупцията.

Предлага се комисията да се състои от 7 членове, като шестима се избират от парламента, а един е номинация на президента. Председателството ще бъде на ротационен принцип. Въвежда се нова фигура - на разследващи инспектори, които ще работят по корупционни престъпления.

Временно изпълняващият длъжността председател на КПКОНПИ Антон Славчев изрази одобрение на приетия законопроект.

"Включването на разследващи функции в антикорупционния орган ще доведе до по-добри резултати при събирането на доказателствата по реда на НПК. Така че, нашето мнение е, че вашите предложения ще доведат до по-добри резултати.", коментира той, цитиран от БНР.

Другите два проекта - на Министерския съвет (служебното правителство) и на ПП-ДБ, които бяха отхвърлени, също въвеждат разследващи функции на комисията, също предвиждат нейното разделяне, но предложението беше членовете на комисията да бъдат петима. В проекта на Зарков двама членове на комисията се избират от парламента, по един - от общите събрания на Върховния административен и Върховния касационен съд и един, който е назначен от президента.

Проектът на ПП-ДБ пък предвиждаше всичките петима да се излъчват от Народното събрание.

Предстои гласуването в пленарната зала, а вчера от ПП-ДБ изказаха неприятната си изненада, че техният проект не е бил приет, след като е почти идентичен с този на ГЕРБ-СДС.

"Аз бях изненадана от това гласуване, защото не виждам политическа логика да бъде подкрепен само законопроектът на ГЕРБ-СДС и да не бъде подкрепен законопроектът на ПП-ДБ, има време до пленарната зала, надявам се колегите да го преосмислят", реагира вчера Надежда Йорданова след гласуването.

Според депутатката от ПП-ДБ това, което се е случило в комисията, "е политическо помпане на мускули". "Това не допринася за нормалния законодателен процес в тази сложна ситуация", коментира бившата правосъдна министърка след правната комисия.

В профила си във Фейсбук пък Лена Бориславова намекна, че внесеният на 2 юни от ГЕРБ законопроект е преписал този на ПП-ДБ. "Някои групи в парламента се опитват да си припишат промените в КОНПИ (няма да търсим авторски права за текста на законопроекта", беше коментарът на Бориславова по този повод.