Митрополит Сердикийски Христофор със светско име Христо Петров Събев е български йеромонах, дисидент, един от първите активисти на СДС. Една от легендарните личности в зората на демокрацията. Основател на Комитета за защита на религиозните права, свобода на съвестта и духовните ценности, както и на Християнския съюз "Спасение".

Известен е с прякора си Фори Светулката заради денонощните митинги бдения със свещи, които организира с призив за бърза смяна на тоталитарната система. Доктор по квантова физика с диплома от Софийския университет. Магистър по богословие, завършил е с пълно отличие и Духовната академия в София.

За разпространение на позиви преди 1989 г. и за нелегални събирания тогавашният йеромонах Христофор е лежал в затвора. Участник в работата на Кръглата маса, член на Координационния съвет на СДС, депутат в 36-ото Народно събрание.

През 1990-те години по време на разкола в БПЦ бе отлъчен от Църквата, тъй като още преди 1989 г. не признава патриарх Максим и твърди, че е назначен от ДС. Дядо Христофор е представител на старостилната християнска църква. Неговата църковна общност се е обединила с общността на Месогейския митрополит Хростофор в Гърция.

След дългогодишно мълчание Христофор Събев даде интервю за пловдивското издание Marica.bg. Представяме ви част от него, а целия разговор с журналиста Хенриета Костова можете да прочетете ТУК >>

- Коя беше основната грешка на Прехода?

- Трябваше от самото начало да се формира единна организация, каквато се опита да направи по-късно Иван Костов. Той обаче допусна хора, подобни на Г-н Десет процента Александър Божков, племенник на Соня Бакиш. Ходил съм лично при него, искал съм помощ за един филм. Веднага ме попита: "Аз какво ще получа?". Бог ми е свидетел - взех си шапката и си тръгнах.

Преходът беше яхнат от алчни хора, груби материалисти. Не беше необходимо да се бърза нито с приватизацията, нито с реституцията. Трябваше да има обществен контрол върху всички подобни действия, за да бъде преходът демократичен.

Внасях законопроекти в НС за 10 милиарда нисколихвени кредити за малки предприятия - депутати от БСП обаче гласуваха против, не искаха средна класа. Искаха всичко да бъде разграбено по-лесно, разрушено. Комунистите казваха: Ще ви накараме да съжалявате, че не искате старото! Преходът ги превърна в червена буржоазия, станаха пак олигархия, но вече капиталистическа, безконтролна, т.е. от социалистическия феодализъм тогава скочихме не в градивен, а в див капитализъм.

- Режисирани ли бяха превратът на 10 ноември и самият преход?

- Превратът си беше техен, на БСП. Беше дворцов преврат - свои свалиха Тодор Живков. Но имаше и пръст отвън, от Москва - на Михаил Горбачов. Превратът беше под съветско влияние. Горбачов предпочете друг път за развитие на СССР, ала не му дадоха възможност да го осъществи. Напразно го обвиняват - след него дойде Борис Елцин, алкохолик, който всъщност разби СССР и соцсистемата, за което обвиняват Горбачов. Точно Елцин назначи за президент Путин, който управлява с твърда ръка вече 20 години. Но аз обичам и Русия, и Америка - приятели имам и в двете страни.

- Защо СДС се сви? Къде остана синята идея, вдъхновение за милиони?

- Мен ме отстраниха бързо. Стефан Савов, който има досие, изигра много отрицателна роля. Имаше мътни неща - докато се е водел на заточение, вземал изпити по право, за което при комунизма се искаше картбланш на ОК на БКП. Ето такива хора превзеха СДС.

След като махнаха Савов като председател на Народното събрание, той накара Филип Димитров да подаде оставка като премиер. Филип не е корумпиран човек, никой не го караше сам да поиска вот на доверие, спокойно можеше да не си прави харакири. А като свалиха кабинета на СДС по тоя начин, трябваше веднага да започнат опозиционна борба и пак щяха да се върнат на власт, тогава нямаше друга такава сила. Но дойде правителството на ДПС и започна голямото разграбване.

Но не само неподходящи хора съсипаха СДС. Имаше система, която работеше. Имат основание твърденията за сценарий на ДС - те имаха агенти в СДС. За много хора се знаят досиетата. Ние, основателите на СДС, настоявахме да има лустрация - да се знае историческата истина за всички изявени обществени фигури. Трябваше това да стане още в началото на Прехода.

- Защо отказахте да се извините на патриарх Максим?

- На 30-ия ден в следствието влезе ген. Калев от ДС, член на ЦК на БКП, и ми предложи вариант - да се извиня на патриарх Максим, срещу което няма да лежа в затвора. А ме грозяха минимум 15 години по постановката, която ми готвеха.

Не го направих - не можех да се извиня на човек, който нарича икуменизма Божия повеля, участвал е в общи молитви с другите вероизповедания и според 45-ото правило на апостолите отпада от църквата. Да оставим настрана факта, че е бил назначен за патриарх от Политбюро и Тодор Живков, за което има архивен документ. Бил е и сътрудник на ДС - разполагам с документ от Комисията но досиетата, според която полк. Георгиев, шеф на Трето управление на ДС, пише до вътрешния министър през 1959 г., че митрополит Пимен и епископите тогава Йона и Максим са сътрудници на ДС. Шофьорът на Максим, който му беше лична охрана - Стоян Крушкин, беше генерал! Представете си за какви зависимости става въпрос! Не можех да се извиня на човек, обслужвал комунистическия режим!

През октомври 1989 г., под натиска на външни сили, излязох от ареста под гаранция - предстоеше международен екофорум. Направих панихида за жертвите от Чернобил в софийския храм "Свети Димитър", дойдоха дипломати, свещеници. Внесох петиция за религиозни свободи, подписана от фигури като Радой Ралин, Желю Желев, Константин Тренчев.

- Мит ли са куфарчетата на Андрей Луканов?

- Партийни функционери са прали пари навън още преди 10 ноември - знам това от достоверни източници. Луканов искаше да се срещнем, но не отидох. Той раздаваше средства наляво-надясно, искаше да направи капитализъм в България. Даваше преди всичко на верни хора, но те, като грабнаха парите, забравиха да ги върнат. А инфлацията им изяде дълговете. Не бях в България в онова кошмарно време на огромната инфлация - 1997-1998 г. На бърза ръка се появиха кредитни милионери - беше нагласена работа.

А Луканов го убиха, защото ставаше дума за милиарди, както по-късно и при Илия Павлов.

- Корупцията ли е най-голямото зло днес?

- Знам от хора, на които вярвам, че за да станат свещеници в София, са дали 5000 лева симония, нарушили са 29-ото правило на апостолите - даване на подкуп за получаване на църковен пост. Същата е корупцията и в икономиката.

- Защо не Ви видяхме на сегашните протести?

- Не ходих на протестите, защото нямаше до кого да застана - на тях присъстват разнородна маса хора. Част от тях бяха и платени отвън - хора на Божков. Всъщност едни комунисти искаха оставката на други комунисти.

- Как Ви изглежда днешна България?

- Минаха 31 г. от началото на промените. Мойсей е водил богоизбрания еврейски народ 40 години из пустинята. Въртят се в кръг, докато си отиде поколението, което е било в робство. Така че и при нас - трябва да минат поне още 10 години, за да дойдат нови хора. България ще започне да се оправя. Тя е на най-долната палуба на световния кораб и ще се качи нагоре.