Лидерът на "Да, България!" Христо Иванов внесе писмо до премиера Бойко Борисов с настояването да бъдат отворени досиетата на прехода, съобщиха от дясната формация Демократична България. В него се посочва, че много от престъпленията от този период са останали ненаказани и липсата на справедливост се усеща остро от българското общество.

Иванов настоява Борисов да разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС да изпълнят задълженията си по Закона за защита на класифицираната информация - да назначат комисии, които да направят оценка на полицейските разработки и други материали във всички структури, които ръководят, да констатират за кои от тях срокът за защита е изтекъл и да предложат предаването им в архив.

Особено важно е в архивите да бъдат предадени всички разработки, касаещи политическите лица от последните 30 години, включително за самия Борисов, настоява лидерът на "Да, България".

Според него, за да е ефективна, лустрацията трябва да включва няколко основни елемента:

На първо място, тя е свързана с разкриване на миналото за Държавна сигурност, репресивните структури и ръководните звена на бившия комунистически режим, както и разкриване на носителите на това минало, които до днес продължават да заемат ключови позиции в държавното управление, медиите, икономиката, университетите и други.

Вторият елемент на лустрацията е изчистването на периода от 1990 г. насам. Най-лесният начин това да стане е чрез разкриване на полицейските разработки на прехода. Такъв механизъм има по настоящото законодателство.

Ще настояваме и за третия основен елемент на лустрацията, който включва текущо прочистване на държавния апарат чрез периодични оценки за лоялност и почтеност. В момента България не предприема проверки за корупционни зависимости. Това беше много ясно заявено преди години, когато ДАНС, в рамките на само 6 дни, предостави на Делян Пеевски най-високото ниво на достъп до класифицирана информация".

От Демократична България подчертават, че има конкретни, публично заявени, предложения за слагане на край на това. Според десните разкриването на миналото е възможно чрез конституционна промяна, но без това да налага свикване на Велико народно събрание, каквото предложи премиерът.

Христо Иванов направи и видеоизявление, след като внесе писмото в Министерски съвет: