Вчера министрите на здравеопазването Петър Москов и на спорта Красен Кралев обявиха новия данък и обясниха, че той няма да се налага върху нито един вид основни храни - хляб, млечни и месни продукти, плодове, зеленчуци и т.н.

Имитиращите сирене и кашкавал продукти, които съдържат хидрогенирани растителни мазнини (трансмазнини), ще бъдат обложени с най-високата ставка на данък "обществено здраве" - 78 процента, съобщиха "Сега" и "Капитал".

Това значи, че за килограм поскъпването ще е с 3.10 лв. за продукт с цена 3.95 лв. 58% ще е данъкът за маргарините, които съдържат частично хидрогенирани масла, като продукт от 5.33 лв. ще поскъпне с 3.10 лв. 44% е данъкът за тестените изделия с трансмазнини - готови баници и закуски, бутер тесто.

Причината е, че трансмазнините носят най-голям риск от сърдечносъдови болести, някои видове рак и от диабет. Доказано е от Световната здравна организация, че при увеличение с 2% на приема на такива мазнини рискът от сърдечносъдови заболявания скача с 23%.

Ако продуктът съдържа повече от 1 грам сол на 100 грама, килограм от него ще се облага с 1.55 лв. данък, което е средно 19% данък върху цената му. При пет грама сол дневна доза, препоръчана от СЗО, България ползва над 50% повече, обяви д-р Москов.

Храните със захар или подсладители пък ще бъдат обложени с между 3% и 31%. Така поскъпването ще е 43 ст. на литър/килограм за енергийните и газираните напитки и 81 ст. за тестените изделия, бисквитите, захарните продукти и сладоледа. Енергийните напитки с кофеин и таурин ще са обложени с 15% данък и ще поскъпнат с 1.55 лв.

Храни, като бисквити например, могат да бъдат тройно обложени, тъй като съдържат и сол, и захар, и трансмазнини. Опаковка от 150 г. може да поскъпне с 97 стотинки.

Процентите са определени в зависимост от доказаната вредност на вложените вещества и анализите за еластичността и размера на потреблението на съответните групи стоки и са на база на това каква промяна в цената би предизвикала спад на търсенето на съответната стока.

Контролът коя храна какво съдържа и в какви количества ще се възложи на регионалните здравни инспекции, като здравният министър д-р Петър Москов декларира, че те имат достатъчно и добре оборудвани лаборатории, които да проверяват твърденията на опаковките на храните.

От новия данък се очакват 150 млн. лв. годишно допълнителни приходи в бюджета. 20 процента от парите ще се харчат за спортни площадки и игрища в училищата, 20% ще са за подобряване на храненето в школата, като ще се направи програма за насърчаване на яденето на плодове и зеленчуци. Останалите 60 на сто от събраните пари от данък "вредни храни" ще отиват за програми за профилактика и превенция на диабет, сърдечносъдови болести, детско и майчино здраве.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За въвеждането на данък "вредни храни"

АНКЕТА: Одобрявате ли въвеждането на данък "вредни храни" ?