Клинтън предвижда евентуално създаване на официална група от страни, които имат сходни възгледи по въпроса, и които координирано да помагат на сирийската опозиция, предаде Асошиейтед прес, отразявайки днешната визита на Хилари Клинтън в София.

В българската столица Клинтън каза, че международната общност е длъжна да спре кръвопролитието в Сирия и да работи за политически преход и за оттегляне на Башар Асад. Държавният секретар на САЩ заяви, че "приятелите на Сирия" трябва да работят заедно за постигане на тези цели, се казва още в информацията на Асошиейтед прес.

Групата, за която говори Клинтън, може да е подобна, но не е идентична на Контактната група за Либия, която ръководеше международната помощ за опонентите на сваления либийски лидер Муамар Кадафи, отбелязва Асошиейтед прес и припомня, че групата за Либия координираше и натовската военна операция за защита на цивилните либийци, нещо за което не става дума в случая със Сирия. Според американски дипломати такава "група от приятели" ще работи за по-нататъшен натиск върху режима на Асад чрез засилване на санкциите срещу него, за сплотяване на разединената сирийска опозиция, за осигуряване на хуманитарна помощ за сирийците и предотвратяване на засилването на насилието чрез контрол върху продажбата на оръжие, предаде Асошиейтед прес и цитира думите на Клинтън, казани в София: "Ще работим с приятелите на една демократична Сирия по света, за да подкрепяме мирните политически планове на опозицията за промяна".

Всички големи информационни агенции, отразявайки визитата на Клинтън в София, открояват изявленията й за Сирия. Макар да не спомена Русия и Китай, държавният секретар на САЩ остро разкритикува наложеното от тях вето в Съвета за сигурност на ООН, който не успя да приеме резолюция за сирийския конфликт, отбелязва Ройтерс.

ДПА съобщава, че българският премиер Бойко Борисов и външният министър Николай Младенов също са осъдили действията на сирийския режим и вчерашното вето. Франс прес набляга на изявлението на Клинтън, че САЩ ще работят за засилване на сегашните санкции срещу сирийските власти и за налагане на нови санкции, за да не може Дамаск да се финансира и да купува оръжие.

На Мюнхенската конференция по сигурността днес германският министър на вътрешните работи Гидо Вестервеле също предложи създаването на група за Сирия.