Покана за посещението на държавния секретар на САЩ бе отправена от външния министър Николай Младенов по време на първата им двустранна среща във Вашингтон през октомври 2010 г.
Хилъри Клинтън идва за втори път у нас, но за първи като държавен секретар на САЩ. Предишното й посещение беше през 1998-ма като първа дама - съпруга на тогавашния президент Бил Клинтън.

Хилъри Клинтън избра да посети единствено България  след участието си в годишната конференция по сигурността в Мюнхен, след което ще отпътува за Вашингтон. Обикновено американските президенти и държавни секретари посещават по-голяма група държави от един регион, когато потеглят на път.

Първата среща на държавния секретар на САЩ ще бъде с президента Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2. След това Хилари Клинтън ще се срещне в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. В двустранните разговори от българска страна ще участват вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков и посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Подписване на двустранни договори не се предвижда по време на визитата на Клинтън у нас, но широк кърг от теми ще бъдат засегнати. Основен акцент ще бъде поставен върху въпроси, които засягат българските граждани - визите, признаването на стажа на българите, които са работили в САЩ, и възможностите за образователен обмен и сътрудничество между университети.
България ще иска промени в пакета от условия, които трябва да бъдат изпълнени за отпадането на визовия режим и най-вече - да се взимат под внимание само просрочените визи на наши сънародници в САЩ, а не общият брой на отказани визи, съобщиха от външно министерство, предаде БНТ.

Не е реалистично обаче визите за САЩ да паднат тази година, смята посланикът ни в САЩ. Освен това решаването на проблема е в ръцете на Конгреса, а там това не е приоритет с оглед на предстоящите през ноември междинни и президентски избори.

Друга важна тема ще бъде енергийната сигурност - ще се обсъждат газовите доставки и ядрената енергетика, както и нашумялата тема за шистовия газ.
Наскоро, след масови протести в редица градове, Министерски съвет оттегли решението си за американската компания "Шеврон" за проучванията на шистов газ у нас, а парламентът наложи безсрочна забрана  върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.
Друга брънка в пъзела за "енергийната ни независимост" е гигантът “Уестингхаус”, който отдавна предлага да построи 7-и, че дори и 8-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, вместо изграждането на АЕЦ “Белене” от руската “Атомстройекспорт”.

В областта на военното сътрудничество България ще настоява пред Клинтън да продължи силният и ясен ангажимент на САЩ в общите военни съоръжения, които са от значение за целия регион. Ще бъде обсъдено и изтеглянето на българския контингент от Афганистан, което да стане синхронизирано с плановете на САЩ.

По повод визитата на Хилъри Клинтън се въвеждат времени промени в движението в София.

Миналата година българският премиер Бойко Борисов и американския държавен секретар Хилъри Клинтън присъстваха на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Дилма Русеф. Тогава те потвърдиха стратегическото партньорство между България и САЩ. Акцент в разговора си те поставиха върху енергетиката. Ръководителят на американската дипломация изрази подкрепа за усилията на българското правителство за диверсификация на енергийните източници. Тогава Клинтън прие отправената й покана да посети страната ни.