Президентът на Русия Владимир Путин и председателят на Китайската народна република Си Дзинпин демонстрираха сплотеност срещу САЩ на бизнес-форум във Владивосток, но отношенията между тях са напрегнати. Това пише в статия германското издание "Ханделсблат".

Пекин се стреми да достигне нивото на най-развитата икономически държава в света - САЩ, в икономически и политически смисъл. Москва се опитва да се върне на световната арена като основен играч. А Вашингтон продължава да налага икономически санкции по отношение и на двете държави.

Показните добри отношения между лидерите на Русия и Китай бяха подплатени с различни споразумения. Но по мнението на експерти, те не са нищо повече от обичайните любезности. Например, обявеният китайски заем за руската ВЕБ, с който ще се финансират инфраструктурни съвместни проекти не е дори една пета от десетте милиарда евро, обещани от малък Катар за инвестиране в Германия преди дни.

По-решително изглеждат военните маневри на руската армия в Далечния Изток главно заради включените 300 000 военни, 36 000 броя бронетехника и 1000 самолета. Китай също се включи с 3000 военни. Това е очевидна демонстрация на решителност на двете държави, насочена срещу САЩ.

Вашингтон играе ключова роля Тихоокеанския регион, заедно с Япония и Южна Корея. И това добре се знае от Пекин и Москва, които не искат да изостават от военната сила на Щатите в региона.

Ясно е, че Русия и Китай са съседи и трябва да работят заедно, това е икономически и политически разумно. Но те не са равнопоставени. Далечният Изток на Русия е слабо населен и постепенно в него се увеличават китайските работници. Пекин знае, че неговата икономика е далеч пред руската и налага своите искания при преговори - например за цената на природния газ, продаван от "Газпром" на Китай. Изводът е - срещата Путин-Си Дзинпин донесе повече жестове и думи, отколкото реални действия. Или както казва руската поговорка - имаше повече бира, отколкото водка.