"Независимата прокуратура и прокурорите на Република България са избрали главния прокурор по правилата, предложени от господин Христо Иванов". Това заяви Хамид Хамид, заместник-председател на парламентарната група на ДПС в предаването "Лице в лице" по bTV.

Той коментира актуалната ситуация в осмия ден на протести, които искат оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. "Според мен, само българските прокурори могат да искат оставката на техния административен ръководител. Нормално е срещу главния прокурор да има недоволство от лица, които са привлечени като обвиняеми или вече са подсъдими. Никой човек не е щастлив да е такъв. И аз мисля, че недоволството е подклаждано именно от тези млади хора. Няма как да има знак за равенство между министър-председателя и административния ръководител на независимата българска прокуратура", заяви Хамид.

Депутатът заяви, че по време на протеста на плажа Росенец са били въвлечени футболни агитки, а ДПС се използва като "смокинов лист".

"Беше направен опит ДПС да бъде въвлечен в спор, който е на "жълтите павета". Най-вероятно премиерът има някакъв спор с неговия бивш министър и вицепремиер, с който в бившо управление добре си партнираха. Най-вероятно премиерът има някаква закачка с държавния глава. Те са в политическото блато на жълтите павета. Няма как ДПС да бъде въвлечено в това. Видяхме, че опитът не успя. Няма как 30 години ДПС да бъде използван като смокинов лист, няма да мине този номер", заяви Хамид. 

Той добави: "Имаше два вида хора и това си пролича, когато си тръгнаха организираните футболни агитки, коио, вместо кърпи, си носеха бомбички и димки в Росенец, с нормалните хора, с кърпите, си поговорихме и даже попяхме. Беше опит ДПС да бъде включен в този политически фарс, защото атака по ДПС е давала резултати през години, удря по чувствителността на радикални елементи в обществото. А колко до акцията на Христо Иванов преди това - всеки опитва да блесне по някакъв начин и, когато се появи до Ахмед Доган, той бива забелязан".

Акцията в парк "Росенец" коментира преди това обаче и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

"Това беше упражняване на конституционни права и тя е съпроводена с огромно количество жалби и искане до различни държавни ведомства, които се надявам да си свършат работата и тогава ще се установи, че там няма нищо законно", каза той за bTV.

По думите му, авторитетът на г-н Доган се състои от "лъжи и нарушения на закона, от корупция и нерегламентирано влияние, от обръчи и порции". "Тази акция бръкна в една рана и затова тези хора са днес на улицата - не заради нашата акция, а заради погнусата от това, че в България е възможно да има хора, които са над закона.

Тази погнуса беше споделена и от членовете на ДПС, които бяха докарани там като жив щит. Но когато те се събраха с протестиращите, имаше един нормален човешки разговор, те пяха заедно химна на Републиката, викаха заедно "България" и всички бяха съгласни, че в тази наша обща България трябва да има един закон за всички", каза още Иванов.

На твърденията на премиера Бойко Борисов, че "Демократична България" прави съглашателство с ДПС, а Христо Иванов върши черната работа на БСП и на ДПС, за да свали Обединени патриоти и ГЕРБ от властта, Иванов отговори така: "Аз винаги ще застана зад български граждани независимо от коя част на страната са, как се самоопределят, стига да сме заедно и да пеем под един флаг български химн и съм горд от това. От друга страна премиерът стои до Шиши и до Доган и го виждаме това, защото в момента БНТ е оглавявана от кадър на Пеевски. Данчо Цонев следи за разпределянето на средствата, за антикризисната помощ в парламента, а КЕВР готвят там да бъде поставен човек на Пеевски. ДПС и Пеевски контролират главния прокурор. Видяхме я тази връзка през осемте джуджета и през Петьо Еврото, който е близък и до двете институции".