Към момента в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ не е налична информация дали досегашният директор на "Автомагистрали" ЕАД Десислава Христова се разследва от компетентните институции.

Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Николай Нанков, който беше и министър на регионалното развитие.

Аз съм сигурен, че вие много добре знаете отговорите на тези въпроси, които ми задавате, обърна се министър Караджов към Николай Нанков.

Избирането и освобождаването на членове на Съвета на директорите на еднолични акционерни дружества са от компетентността на Общото събрание на акционерите, а в този случай на министъра на регионалното развитие и благоустройството, напомни Караджов. В тази връзка, на проведеното Общо събрание на "Автомагистрали" на 17 януари тази година, е взето решение за промяна в Устава и промени в състава на Съвета на директорите на дружеството.

Промяната в устава е свързана с представителството, което до този момент се е осъществявало от двама изпълнителни директори, като е преценено, че по-скоро се обременява оперативността на действията за вземане на бързи и адекватни решения, допълни министърът.

Той посочи, че вземането на такова решение е продиктувано от това, че обичайната практика при управлението на акционерно дружество е осъществяването на тези функции да бъде от един изпълнителен директор.

Вчера министър Караджов назначи Цветан Петков и Евгени Генчев за членове на Съвета на директорите на "Автомагистрали" ЕАД. Петков и Генчев са служители на "Автомагистрали". Петков от три години е директор "Инфраструктурно строителство", а Генчев е главен инженер на дружеството и в последните три години и половина е директор "Експлоатация и поддръжка".

"Възлагам на новото ръководство да се погрижи честно и отговорно, при спазване на строга финансова дисциплина, за интересите на дружеството, респективно - на МРРБ и държавата. Най-неотложната задача, която им поставям, е да ускорят работата по двата приоритета на министерството - доизграждането на автомагистрала "Хемус" и на скоростния път "Видин - Ботевград", обясни вицепремиерът, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Парламентарният контрол ще продължи до 24 часа. Депутати днес работиха цял ден. По-рано въпросите от парламентарния контрол към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев бяха отложени по негова молба за следващата седмица, заради неотложни служебни ангажименти.

От ГЕРБ-СДС поискаха да зададат въпросите си към министър-председателя Кирил Петков, както и да разберат какви са тези неотложни ангажименти, които възпрепятстват Василев да дойде в парламента.

Много хора отложиха пътуванията си, за да чуят отговорите на въпросите, които са задали в рамките на този парламентарен контрол, коментира заместник-председателят на Народното събрание от ГЕРБ-СДС Росица Кирова. По думите й, когато са приели "този безумен дневен ред", управляващите са били наясно, че ще стоят 12 или 15 часа в залата, за да "симулират дейност".

В отсъствието на Асен Василев, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска да зададе към министър-председателя въпроса си, свързан с изплатените допълнителни бонуси в Националната агенция за приходите. Тълкувам отказа на министъра на финансите Асен Василев от явяване в парламента като отказ от информация, която се дължи на обществото, защото тези 32 млн. лева не са на г-н Василев, нито на г-н Спецов, нито на правителството, това са пари на българските данъкоплатци, посочи тя. Атанасова отбеляза, че неотложните ангажименти може да са свързани с бедствия, авария или пътуване в чужбина.

Председателстващият заседанието заместник-председател на НС Мирослав Иванов /"Продължаваме Промяната"/ прочете основанията в парламентарния правилник за отлагане на въпроси от контрола. Той посочи, че неотложните случаи са отделна хипотеза и не попадат в случаите, изброени преди това като болест и командировка. Иванов отбеляза, че народните представители също извиняват отсъствията си по същия начин.

Министър-председателят Кирил Петков също взе отношение по темата. Стоейки от тази трибуна виждам страшно много празни места и трябва всички да се замислим дали това пък е задачата на парламента, коментира той.