"Гърция смята, че веднага трябва да се свика междуправителственото заседание за започване на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС и че стъпките, които Съюзът трябва да предприеме в тази посока, трябва да са бързи и енергични". Това заяви алтернативният външен министър на Гърция Милтиадис Варвициотис след среща днес в Скопие с вицепремиера по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров, цитиран от агенция МИА.

"Европа е нашият дом и ние искаме този дом да се разшири, да приеме всички страни от европейския континент и по този начин да се създаде една географска цялост и страните от Западните Балкани да се присъединят към общността", каза Варвициотис и подчерта, че европейската политика на Западните Балкани е национална политика, провеждавна от Гърция почти две десетилетия.

Той изтъкна, че в разговорите с Димитров са били разгледани възможностите Гърция да предаде технически познания за процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС.

"Готови сме да участваме във всички аспекти на европейската политика, готови сме и да засилим икономическото ни сътрудничество в духа на приятелството и взаимното разбирателство и добросъседките отношения. Добросъседските отношения със сигурност се основават на доверието и на правилното прилагане на Договора от Преспа, каза Варвициотис.

Димитров оцени срещата с Варвициотис като открита, сърдечна и приятелска и като среща, която подхожда на новата глава в отношенията между Гърция и Северна Македония след подписването на Преспанския договор.

Варвициотис е на двудневно работно посещение в Република Северна Македония по покана на Димитров. Предвидено е той да се срещне и с премиера Зоран Заев и с външния министър Буяр Османи.