По време на парламентарния контрол външният министър Даниел Митов цитира данни, според които през януари тази година броят на установените лица за незаконна миграция на българо-турската зелена граница възлиза на 317 души при 106 души през януари 2014 г., предаде БТА.

Може да се очаква, че през март ще продължи да нараства броят на чуждестранните граждани, които ще предприемат действия за незаконно влизане на територията на България, смята външният министър. Той посочи, че след изграждане на инженерно-техническите съоръжения по границата се констатира пренасочване на потока и нарастване на опитите за нелегално преминаване през ГКПП на българо-турската граница.

Спирам се на тази част от границата, защото там натискът е несравнимо по-голям, отколкото в участъците на границите с Македония, Сърбия, Румъния и Гърция, уточни Митов.

Той посочи, че най-значителен е броят на незаконните емигранти, придвижващи се към България от зоните на военни конфликти, най-вече от Сирия, но също така и от Ирак и Афганистан.

Тежката ситуация, най-вече в Сирия и Ирак, съчетана с активните действия на групировката "Ислямска държава", пораждат опасения за продължителна нестабилност на региона, а оттам и за запазване на миграционния натиск към ЕС, коментира Даниел Митов.

България е една от държавите с най-сериозен миграционен натиск в момента от всички държави на ЕС, а е доста надолу в класацията по отношение на солидарното разпределение на средствата, които са насочени в посока на това да се финансира убежището на потенциални бежанци, каза още външният министър.

Той допълни, че има чуваемост в европейските институции и се надява на по-голяма солидарност.