Това заяви пред bTV военният експерт Бойко Ноев, който препоръча на служебния министър на отбраната Стефан Янев кабинетът да вземе решение за разполагане на армията по границата.

По думите на Ноев, там трябва да се установи зона за сигурност и да се забрани пребиваването на други лица без разрешение.

"Вижте какво става по границата – за три години през България минаха 60 000 нарушители на границата, затова хората като тези в Елин Пелин се страхуват. Задачата на хората, на които е поверено управлението е, не да натриват носове, а да намерят решение на проблемите”, коментира Бойко Ноев.

Според него, за да има сто нарушени поръчки (в Министерството на отбраната – б.ред,) , там трябва да има някакви банди крадци, трябва цялата администрация на министерството да е замесена.

Бойко Ноев обаче подчерта, че въпросът с тези поръчки отклонява вниманието от основния – това, какво се случва в сектора на отбраната.

Ако министър Янев се плъзне по пистата на 100-те фалшиви поръчки, ще си загуби времето и няма да даде отговор за важните неща”, смята експертът.

По думите на Ноев служебните правителства по принцип са ненужен управленски инструмент, но имат едно голямо преимущество – действат без парламент и са партийно необвързани, което им дава възможност за един определен период да извършат одит на ставащото в държавата.