ЦИК като правоприлагащ орган ще изпълни закона такъв, какъвто е към момента на насрочване на изборите. И към момента комисията работи по организацията и подготовката на изборите през 2021 година - за народни представители и президент. Наред с всички актуални въпроси, обсъждаме и машинното гласуване, за да осигурим нормално протичане на вота. Това заяви пред БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Той припомни, че на евроизборите през 2019 години е имало машинен вот в 3 000 секции с машините, взети под наем.

"ЦИК подготвя техническото задание, за да се подготви поръчка. Това е свързано с процеса, обявен преди март месец, за промени в изборното законодателство. Беше създадена работна група, която трябваше да внесе промени. Независимо от това, ние имаме готовност в момента, в който има ясна правна рамка, която да ни позволи да започнем ефективна подготовка на изборите, да го направим. Дали ще бъдат купени или наети машините е въпрос, който ще бъде преценен с оглед законодателната рамка към конкретния момент", обясни Андреев.

По думите му към момента няма осигурено финансиране за закупуване на необходимата техника, но добави, че "винаги е имало уверението от страната на държавата, че ще бъде осигурено финансирането тогава, когато е необходимо".

"Изборите са държавна политика и от тук нататък държавата трябва да прецени дали ще бъде въведено трайно машинното гласуване във всички секции, така както е разписано към момента, или това изменение на законодателството в момента се подготвя или внася ще доведе до различна система на гласуване, която може да бъде смесена - хартия и машини, или машинно и електронно. Тоест, имаме различни възможности и те трябва да бъдат преценени с оглед на целите", добави говорителят на ЦИК.