Говорителят на ЦИК Димитър Димитров представи аргументите, заради които е отхвърлено желанието на част от участниците в предстоящия парламентарен вот за видеонаблюдение на изборния процес. В "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ той обясни, че подобен ход би създал риск от това организиран през социалните мрежи хаос да се превърне в "нещо като основен образ на изборния ден".

"Видеонаблюдението трябва да бъде технически подготвено. Кой ще преглежда този запис, кой ще го пуска, кой ще кадрира, какво се наблюдава, кой ще контролира това видеонаблюдение през деня, тъй като е много лесно, вероятно, на няколко места да се организират... да кажем да има организиран хаос или пък да бъде провокиран хаос, всичкото това ще се превърне в нещо като основен образ на изборния ден. Знаете, че в днешно време социалните медии могат да произведат това много лесно (...) Имайте предвид, че ако през деня в социалните мрежи се появят такива образи, това има значение за мотивацията, за това кой ще гласува, колко ще гласува, за оспорване и т.н. Това е проблемът с видеонаблюдението", обясни Димитър Димитров.

Той изрази увереност, че са предприети достатъчно стандартни мерки, които да попречат на евентуални злоупотреби.

"Факт е, че партиите, които силно се фокусират върху процедурите в изборния ден, върху изборните правила, върху работата на комисията и прочие, запълват някакъв дефицит в посланието си. Общо взето, това са по-малко сигурните партии. Нека повторя, че във всяка СИК има представители на всички парламентарни групи и един от коалицията, която има евродепутат. Разнообразието е доста голямо и вероятността всички да се сговорят и да напишат нещо в протокола не би трябвало да бъде нещо, което предполагаме", каза говорителят на ЦИК.

"Всеки, избрал да гласува машинно, ще получава смарт карта, която не е ползвана от гласуващия преди него. Софтуерът така е направен, че да не се ползва една карта последователно, за да не се появяват съмнения", посочи още Димитър Димитров.

Той обясни, че картата отключва достъпа на гласоподавателя, а по думите му относно дезинфекцията има по-просто решение - ще се ползват ръкавици.

"Машинното гласуване не е по-трудно от работата с банкомат. Ще се появи едно указание, което ще поясни как да се гласува. Пред себе си гласуващият ще има един екран, на който може да избира опция, която да продължите и така ще стигнете до края - където ще бъде изписан вашият глас и вие трябва да го потвърдите, ще получите разписка, която ще отиде в кутия", обясни говорителят на ЦИК.

Димитров уточни, че технологията, която е описана в изборния кодекс, предполага точно такъв начин - "в който вие получавате купон - разпечатка, върху който е отбелязан вашият вот и за всеки случай за установяване евентуално на вторична проверка оставяте този отпечатък в една не много голяма затворена кутия и е възможно на някакъв случаен принцип да се извърши проверка".

По думите му е възможно е да има трудност за членовете на секционните комисии, защото те ще работят с много имена и разпечатката ще бъде много дълга.

"Комисията получава разпечатка от машината, ако броеше тези купони, тя би вършила работата, която е да се броят хартиени бюлетини. Идеята е да се улесни или да бъде малко по-сигурно или независимо самото преброяване", подчерта Димитров.

Говорителят на ЦИК каза, че подготовката за изборите се движи в график. Димитров подчерта, че важно от утре комисиите да регистрират инициативни кабинети, тъй като е възможно да има независими кандидати.

"31 партиите участват на изборите, като към тях могат да се добавят независими кандидати, но тяхната регистрация е в районните комисии. На практика днес трябва да приключат консултациите при кметовете за съставите на секционните комисии", каза говорителят на ЦИК.

Партиите са тези, които правят изборите, те назначават всички състави от ЦИК до всяка една секционна комисия, така че разчитаме на тяхното съдействие, подчерта той.

Възможно е регистрирала се за изборите партия да се откаже да участва.

"Със сигурност има една съдебна процедура за партия, която беше в абривиатурата си ЧЕСТ - тя е подала жалба срещу отказа да бъде регистрирана и евентуално съдебното решение може да доведе до задължителна регистрация", каза Димитров.

По думите му партиите за изборите на 4 април са "малко повече" и това се дължи на по-малкото участие на коалиции, "защото обикновено партиите се коалират в по-широки формати".

Според Димитров избирателната активност няма да бъде значително по-ниска.

"Мерките, свързани с ваксинацията на членовете на секционните избирателни комисии, може би ще дадат някаква сигурност на хората, които ще отидат да гласуват", каза говорителят на ЦИК.

Относно охраната на машините за гласуване Димитров отбеляза, че полицията по принцип има задължение да охранява целия изборен процес.

"Но тази охрана беше предшествана от това, че МВР направи оценка на помещението, в което се намират машините, както и ДАНС, но като цяло тогава, когато държавата стане собственик на всички тези 9 600 устройства, тогава тя ще има истинското задължение. В момента машините все още са на доставчика. Ще станат собственост на държавата малко след изборите", подчерта говорителят на ЦИК.

Той обясни, че машините са закупени, но предаването става, след като мине "едно гласуване" и след като бъде оценена тяхната надеждност.

Относно превенцията от коронавирусна инфекция Атанасов каза, че всяка комисия ще получи химикалки и те ще се дезинфекцират.

"Добре е да се използват служебните химикалки, тъй като те осигуряват синия цвят, иначе ако се допусне всеки да ползва собствена химикалка могат да се получат спорове около действителността на вота, тъй като знакът, с който избирателят отбелязва своето гласуване, трябва да бъде със син цвят и по определен начин поставен върху бюлетината", каза говорителят на ЦИК.