Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни в ресорната парламентарна комисия, че в момента тече съгласувателна процедура с президентската институция, за да може временно изпълняващият длъжността директор на службата "Военна информация" полк. Велко Атанасов да стане титуляр.

След рапорта за напускане на предишния директор бригаден генерал Пламен Ангелов през юли, общото мнение е било, че, въпреки законовата промяна и възможността длъжността да се заема и от цивилен, е добре начело на службата да бъде човек от системата, с военно звание, завършил военно училище и движил се в кариерата, обясни Каракачанов. По думите му, такъв именно е полк. Велко Атанасов, който в момента изпълнява длъжността директор. До назначаването му за титуляр има процедура, там, където има укази на президента е необходимо съгласуване, посочи Каракачанов и добави, че в момента тече такава процедура по съгласуване с върховния главнокомандващ, за да може да се стигне до указ. След нея той ще пристъпи към официално предложение.

Каракачанов увери, че въпреки определени съмнения, никога не е имало намерение цивилен да оглави службата, а се е наложило да се действа вследствие на рапорта за напускане на предишния началник.

Министърът коментира пред журналисти, че "не е страшно", че временният ръководител не е генерал, а важното е да е професионалист. По думите му, той може да изпълнява длъжността и със звание полковник, докато навърши необходимата възраст за предложение за генералско звание, какъвто е аналогичният случай с полк. Иван Маламов, който ръководи Националния военен университет във Велико Търново и има още година, докато навърши възрастта за генералско звание.

На въпрос за началник на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, министър Каракачанов коментира като проблем, че офицерите, които летят, предпочитат да правят това, отколкото да ръководят учебно заведение. Визията на министъра е за по-млад офицер, с перспектива, но задължително - летец. Той очаква въпросът да бъде изчистен до понеделник. Там, по думите му, няма да има подобен проблем със званието. Обсъждани са шест кандидатури.