Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешното откриване в Гранд Хотел София на годишната среща на Асоциацията на европейската петролна индустрия. Според нея това е гаранцията за инвеститорите, че те ще работят в нормална, пазарна среда, при стриктно спазване на европейските правила.

Петкова отбеляза, че след броени дни България ще бъде домакин и за първи път ще има възможност да председателства Съвета на ЕС. Затова, по думите й, провеждането на този форум в София сега е знаков и ще даде възможност за дискусия по много важни теми в сектора. Освен това този форум обединява повече от 80 на сто от петролната индустрия в Европа и до голяма степен формира визията и решенията, което се взимат в този сектор в рамките на ЕС.

Министърът акцентира, че основните приоритети в енергийния сектор по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат свързани със законодателния пакет "Чиста енергия за всички европейци", който бе приет от ЕС в края на 2016 година. Тя счита, че това е един амбициозен и уникален по своята същност законодателен пакет.

"Основните теми и дискусии, свързани с този законодателен пакет ще включват законодателни и незаконодателни инициативи, свързани основно с енергията от възобновяеми източници, енергийната ефективност, модела на електроенергийния пазар, както и разработването на Регламент, свързан с управлението на Енергийния съюз", Петкова.

По думите й това са въпроси, които подлежат на много дискусии и трябва да обединят много мнения и позиции на различните държави членки. Затова постигането на общ подход ще изисква много сериозни усилия и работа. Министърът увери, че българското правителство и Министерство на енергетиката са готови да постигнат напредък по всяка една от тези теми и досиета.

Тя информира, че акцент по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат повдигнати въпросите за Западните Балкани, регионалното сътрудничество и междусистемната свързаност. На дневен ред ще бъде поставена и темата, свързана с диверсификацията на енергийните ресурси.

Петкова изтъкна, че страната ни си сътрудничи много добре с големите петролните компании. Тя добави, че с част от тези компании се работи по търсенето и проучването на залежи на природен газ в Черно море. По думите й календара на Българското председателство, наред с традиционните събития, са заложени и поредица от събития, които са организирани от бизнеса, браншови организации, неправителствени организации.

"Много ще се радвам, ако в рамките на този форум, може да постигнем съгласие и може да вървим към организирането на съвместни събития в рамките на Българското председателство, така че да дадем гласност и яснота по отношение на визията на развитието на петролната индустрия", заяви още министър Теменужка Петкова.