Законът вече 6 години блокира изграждането на туристическа инфраструктура във всички български планини, посочи вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите му приетият под чуждестранен натиск и силна преса на зелени НПО-та, през 2012 г. закон е създал режим, при който само административните процедури по въвеждането в експлоатация на лифт в България отнемат над 14 години.

"За сравнение, уникалният кабинков лифт в Зьолден, един от най-големите в света, е получил разрешения от държавните институции в Австрия за по-малко от година и половина.
За капак на всичко, старият закон въвежда лифтовете и пистите като специално изключение от другите видове надземна и подземна инфраструктура като далекопроводи и ВиК относно нуждата от промяна на предназначение на земята. Тоест, за един далекопровод не се изисква смяна на предназначение на земята, но за един лифт или писта се изисква.
Това прави само административните разходи по изграждане на една средна ски зона в България от порядъка на десетки милиони левове", коментира Симеонов пред "Фокус".

Той добави, че след въвеждането на тези две безумни регулации, в цяла България не е изграден нито един нов ски лифт или писта, а в Европа за същия период се направиха 2000 нови лифта.

По-рано през деня министъръта на околната среда и водите Нено Димов отбеляза, че в национални паркове в Европа има стотици километри ски писти и много лифтове.

"Националният интерес на България е планинската инфраструктура да се развива в цялата страна, тъй като нашите уникални планини предразполагат не просто към зимен, а към целогодишен туризъм. Поради тази причина, коригирането на безумствата в Закона за горите ще е приоритет на управляващата коалиция", заяви вицепремиерът.