Финансовият министър Владислав Горанов коментира като неоснователен призива на президента Румен Радев излишъка в тазгодишния бюджет да се разпредели в края на годината от Народното събрание, предаде БНР.

"Всички разходи, които ще бъдат направени в рамките на бюджета за 2018 година, ще бъдат в рамките на гласуваните разходи от българския парламент. Не разбирам за кой излишък говори президентът, но ние няма да надхвърлим одобрените разходи, гласувани с годишния закон Държавния бюджет, ако искаме да изхарчим излишъка, то трябва да актуализираме бюджета, а ние нямаме такова намерение", заяви министърът.

В бюджета за 2018 година е гласуван дефицитот 1.1%. Ако беше заложен излишък той, не можеше да се харчи, а отива директно в резерва. 

Горанов каза, че на 29-и октомври правителството ще приеме проекта на Държавния бюджет за следващата година и ще го внесе в Народното събрание. 

По-рано днес държавният глава заяви на кръгла маса за неравенствата и бедността:

"Стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване. те са поставени в унизителни условия да не могат да посрещнат елементарни човешки нужди. Убеден съм, че пренебрегването на темата за бедността и неравенствата е безотговорност към бъдещото развитие на нашето общество. Българският парламент да изиска тази година съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък да се изхарчи в края на годината след обществен дебат и санкция на парламента".