На извънредно заседание бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене актуализацията на бюджета, която се прави с цел хазната да посрещне шока за икономиката от Ковид-19.

В подкрепа на актуализацията на бюджета гласуваха 13 народни представители, 6-ма бяха "против" и 1 се въздържа. Заседанието се проведе в пленарна зала заради наличие на положителни проби на трима депутати.

Заради пандемията от коронавирус и глобалната икономическа криза правителството коригира макроикономическите си прогнози за страната до 3% дефицит и неизпълнение на приходите до 2 и половина милиарда лева, каза пред народните представители министърът на финансите Владислав Горанов, който представи искането на правителството за актуализация на бюджета. Целта е да се гарантира функционирането на основни държавни системи: образование, здравеопазване и сигурност.

В рамката е заложено увеличаване на лимита на държавния дълг до десет милиарда лева при настоящо ограничение от два милиарда и 200 милиона лева. Един милиард лева ще отидат във фонд "Безработица", а със 700 милиона ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие, каза министърът.

"Новият лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек", заяви още финансовият министър Владислав Горанов.

В актуализацията на бюджета е заложено, че лимитът по новия дълг ще бъде увеличен от 2,2 милиарда лева. За да се финансира дефицитът в хазната и увеличаването на капитала на банката за развитие, са необходими 4,2 милиарда лева. Останалата сума ще бъде буфер, обясни Горанов:

"Чуха се думи за празен чек, няма нищо празно в този чек, защото в момента, в който средствата постъпят в сметките на Фискалния резерв, те могат да напуснат Фискалния резерв само по три причини за погашение на дълг, за операции, свързани с финансиране, в смисъл придобиване на дялове и акции, както е случаят с увеличението капитала на Българската банка за развитие и за разходи. Всеки един от тези аспекти е предварително нормативно определен".

В отговор на въпрос от БСП защо се предлага да се тегли нов заем при положение, че има фискален резерв Горанов заяви, че стратегията за поддържане на достатъчно фискални буфери преди да се наложи да се занули фискалният резерв смята за по-удачна. Той подчерта, че е добре в близките дни да се види колко хора ще се възползват от мерките. В тази криза безработицата ще нарасне, важно е да съхраним финансовия капацитет на социалната система, коментира Горанов. По отношение на допълнително подпомагане на общините, каквото поиска левицата, той не изключи през второто полугодие да се помисли в тази посока. Рано е за свръхреакция, смята министърът.

Дебатът в залата

Румен Гечев от левицата разкритикува ефективността на мерките, които ще бъдат постигнати чрез актуализацията на бюджета.

"Вие не пипате фискалния резерв от 5 млрд. лева, никаква част от него, а предлагате да отидем само на държавен дълг от 10 млрд. По каква причина? Каква е причината да не се пипа фискалният резерв?", попита Румен Гечев от левицата по време на дебатите в бюджетната комисия по актуализацията на бюджета.

"Числата имат вид на числа, които са подхвърлени на основата на някаква да приемем експертна оценка, зад тези числа няма абсолютно никакви отчети - как сте сметнали колко ще намалее потреблението, как сте сметнали, че безработицата ще се увеличи само с 2 процента, как сте сметнали, че растежът ще бъде минус 3 процента", коментира той.

Първата мярка, която предлагате, е това, което прави цяла Европа - да помага на бизнеса, и тук сме в синхрон. Само че ние предлагаме най-малкото съотношение в подкрепа на бизнеса - 60 на 40, посочи Гечев. По думите му тази мярка няма да сработи и управляващите ще поискат да я променят.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че е непрофесионално да се говори за 10 млрд. лева нов дълг, защото се предлага да се увеличи досегашният таван от 2,2 на 10 млрд. лева, т.е. със 7,8 млрд. лева. Ние ще подкрепим така предложеното изменение на държавния бюджет. В условия на тази криза ние отказваме да бъдем несъпричастни с останалите институции, заяви депутатът от ДПС. Единственото нещо, по което можем да спорим с кабинета, но и то е под условие, е дали тези стъпки са достатъчни, посочи Цонев. Според него на този етап те са достатъчни, но периодично ще трябва да се добавят нови мерки.

С тази актуализация се дава сигнал за комфорт, подкрепи предложението на правителството председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Ако тези параметри с времето се окажат прекалено консервативни, сме тук, за да ги променим, добави тя.

По думите й, в този закон има възможност за сериозен ликвиден буфер, който ще даде на правителството възможност за гъвкавост, да може да реагира, ако е необходимо, за часове. Не приемам да съберем трохичките по джобовете си, да ги изхарчим днес, и, когато после имаме нужда от пари, да тръгнем да ги търсим неизвестно откъде и на каква цена, подчерта Стоянова.

Коалиционният партньор - "Обединени патриоти", застанаха зад предложената актуализация на бюджета. Наясно сме, че трябва да подкрепяме почти всички промени в бюджета, защото правителството има достъп до пълната информация за средствата, които влизат и излизат, посочи Александър Сабанов. Десетте милиарда, които МС иска днес да гласуваме - трябва да има буфер, на много хора ще дойде ред да се помага, дори след два месеца да свърши епидемията, икономиката ще се възстановява поне шест месеца след това, смята депутатът.

Бюджетът ще бъде гласуван на първо четене и в зала по-късно през деня, когато депутатите ще се съберат на извънредно заседание.