Главният прокурор Иван Гешев отчете в парламента резултатите от работата на държавното обвинение и обяви, че планира промени в Наказателния кодекс (НК) Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).  Отчетът беше приет от депутатите със 120 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържали се".

"В голямата си част българският Наказателнен кодекс е морално остарял", заяви той.

Гешев изтъкна, че той е "кърпен десетки пъти“, а резултатът от това е, че регулира обществени отношение, които вече не съществуват или не урежда нововъзникнали такива.

Според него, ако за осъдителна присъда у нас се иска една единица доказателства, в Европа тази стойност е 0,1. Гешев заяви, че е чел осъдителни присъди на европейски съдилища, в които се използва терминът най-вероятно.

Снимка: Нова телевизия

"В българска присъда това ще означава оправдателна присъда", убеден е Гешев.

Той допълни, че е виждал прокурорски акт по обвинение за пране на пари внесен в английски съд от две странички.

"Български обвинителен акт за пране на пари щеше да е оттук до Съдебната палата", каза още Гешев.

Главният прокурор уточни, че е сформирана работна група, която ще направи анализ и ще изготви експертно предложение за промени в НК и НПК до парламента.

Снимка: Булфото

"Българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в НК и НПК под формата на експертно виждане до Народното събрание", подчерта той и изброи, че предлаганите промени ще засягат текстовете за престъпления по служба, корупция, подкупът в частния сектор, както и ефективното използване на кадровия ресурс на прокуратурата, а също реквизитите на обвинителния акт.

Снимка: Булфото

"Работим активно по приватизационния процес и следприватизационния контрол и първите 14 сделки, които ни бяха представени от ДАНС. Анализът се извършва в две направления - наказателно- правен анализ и анализ по реда на гражданско-съдебния надзор", каза още Гешев.

Главният прокурор изтъкна, че основен проблем и цел на прокуратурата през тази година е битовата и конвенционална престъпност.

Снимка: Булфото

"Близките седмици ще отчетем резултатите съвместно с МВР за първото шестмесечие. Ще стане ясно най-вероятно за един сериозен спад в този вид престъпност. Надяваме се този процес да продължи и по същия начин този спад да е налице на годишна база. Това е резултат от координираните усилия на различните власти в лицето на прокуратурата като част от съдебната власт и МВР и други структури на изпълнителната власт в рамките на функционалната компетентност на всяка една от властите", заяви той, цитиран от "Фокус". 

Гешев посочи, че през годините този вид престъпност не представлявал приоритет, а сега, освен него, прокуратурата ще спре вниманието си по така наречените транспортни престъпления. Той предостави и данни за наказателните производства, водени срещу шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотици. Докато преди години те са били 50-60 на година, в момента са 5000 до 6000.

Междувременно той коментира пред журналисти горещите теми от последните дни.

"Ние не чистим България от бизнесмени, които замърсяват България. Ние чистим България от хора, които са осъществили състави на престъпления, независимо дали са политици, олигарси и т.н", каза главният прокурор, след като по-рано заяви по повод открити нови тонове боклук, че ако бизнесмените, които напускат страната, са тези, които я замърсяват - "да заминават, но преди това ще направим всичко възможно да бъдат осъдени".

"Истината е, че, ако цитирам Еклесиаст, има време за всяка работа под небето, има време раздиране, за съединяване, има време за война, има за мир, за мълчание, за говорене...цитатът е много дълъг. Ние сме във фазата, в която доста неща разкъсахме и е време да ги съединим и сме във фазата на войната- войната с престъпността - да си върнем държавата от тези, които задкулисно я управлява", добави той.

Гешев подчерта, че прокурорите ще протестират оправдателната присъда на бизнесмена Иво Прокопиев, който "все още е подсъдим, поне до трета инстанция". Главният прокурор изтъкна, че има медиен и политически натиск, включително отвън, по делото за продажбата на 33 на сто от държавния дял на електроразределителното дружество EVN, по което спецсъдът оневини както издателя, така и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

"Тук ситуацията е много интересна - един кръг от медии, които претендират за това, че защитават независимостта на съда, говорят, че съдът е подложен на атаки, говорят за върховенство на закона, в последните седмици развиха кампания от неистини, от натиск върху съда, включително международен натиск, включително и мрънкане пред посолства, и какво ли още не", каза главният прокурор.

"Даже една международна, журналистическа организация, забравих й името ("Репортери без граници" -б.р.), които бяха в съдебната зала, каза, че в делото са извършени безброй процесуални нарушения. В един момент, когато се видя, че има оправдателна присъда, и ситуацията се промени рязко в посока на справедливост на съдебното решение. Подсъдимият Прокопиев ще бъде подсъдим, докато не приключи съдебната фаза на процеса, не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, Арабаджиев, Банев и Бобокови. Всички те са невинни до доказване на противното", добави отново Гешев. 

Той намеси конкретно и осъдения за наркотрафик Евелин Банев-Брендо, който е в неизвестност.

"Единствената прилика между Прокопиев, който е невинен до доказване на противното, и престъпника Брендо е, може би, част от защитниците. Но тук ще дам следния пример - когато разследваш определено лице, той обвързва това, че е собственик на медии. Означава ли това, че ако престъпникът Брендо си основе два сайта, той не трябва да бъде разследван? Ето на това да си отговарят гражданите и да не слушат кой какво говори, а кой какво прави", отсече обвинител номер едно?", попита главният прокурор.

А по повод конфронтацията с президента, който заяви, че няма доверие в държавното обвинение по разследването срещу неговия секретар Пламен Узунов, Иван Гешев каза:

"Намираме се пред сграда, на която пише "Съединението прави силата", така че не очаквате да коментирам емоционални изблици на български политици. Нито аз, нито прокуратурата ще коментираме политически изказвания, нашата работа е да работим с факти и да събираме доказателства. Какво целят те - може всеки да си отговори, като се запознае с техните тези. На мен ми е ясно, че прокуратурата ще бъде подложена на натиск, на атаки и очаквам с интерес развитието".

На въпрос дали ще бъдат публикувани нови чатове между Узунов и обвинения бизнесмен Пламен Бобоков, той отговори, че това може да кажат само наблюдаващите прокурори.