Главният прокурор Иван Гешев уведоми с писмо председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ще изпълни задълженията за представяне на дейността на прокуратурата пред депутатите, съобщиха от неговия пресцентър.

По-рано днес ГЕРБ подкрепи предложението на БСП и парламентът реши да изиска от него да изготви и внесе доклад за дейността на прокуратурата за периода януари - август тази година. От левицата заявиха, че в последните месеци прокуратурата е извършила серия безпрецедентни действия, като оповестяване на данни, показни арести и изявления, които не се вписват в НПК. 

Съгласно регламентираната организация на информационната дейност статистическата информация за дейността на всички прокуратури в страната се събира и обобщава с периодичност - първо тримесечие, първо шестмесечие, деветмесечие и годишно. Обобщената информация за образуването, движението и приключването на преписките за първото полугодие на 2020 г. ще бъде изготвена в началото на месец август, заявява Гешев, като изразява готовност да представи резултатите още тогава.

В случай че парламентът прецени за необходимост представянето на доклад за дейността на прокуратура за деветмесечието, обобщената информация ще е изготвена след средата на октомври. Поради това може да бъде представена на народните представители в края на същия месец, уточнява главният прокурор.

"България е република с парламентарно управление и Народното събрание е най-висшият й орган, призван да осъществява народния суверенитет. Изразявам уважението си към избраните да представляват българския народ и в качеството си на главен прокурор на Република България имам честта периодично да Ви информирам за резултатите от дейността на ръководената от мен структура, на която Конституцията е възложила да следи за спазването на законността в защита правата и законните интереси на българските граждани", се казва още в писмото на Гешев до Караянчева.

Както вече стана ясно, в момента той официално е в отпуск, който ще продължи до 9 автуст, но въпреки това продължавал да изпълнява задълженията си, защото, според пресцентъра му, така работел най-добре.