Германското външно министерство повика днес руския посланик в Берлин, за да протестира пред него във връзка с хакерската атака срещу Бундестага, извършена през 2015 г., предаде ДПА, на която се позова БТА.

Говорител на министерството съобщи, че държавният министър Мигeл Бергер е изразил пред посланика Сергей Нечаев острата реакция на Германия.

"Руският посланик бе информиран за заповедта за арест на руския гражданин Дмитрий Бадин, издадена на 5 май 2020 г. от главния прокурор и че германското правителството ще подкрепи в Брюксел прилагането на киберсанкционния режим на ЕС спрямо отговорните за атаката срещу германския Бундестаг, включително г-н Бадин" каза говорителят.

Заповедта за арест е издадена въз основа на доказателства, че обвиняемият, "действайки съвместно с първоначално неизвестни лица за тайна служба на чужда сила, е извършил шпионска дейност срещу ФРГ", се казва в изявлението. В него се подчертава, че заподозреният Бадин, който е член на руската хакерска група APT28, е бил на работа в руската служба за външно разузнаване /ГРУ/ по време на атаката срещу германския парламент.

На 13 май в реч пред Бундестага канцлерът Ангела Меркел заклейми Русия и я заплаши с ответни мерки заради атаката, извършена в периода април-май 2015 г. Тя каза, че разследването на германската главна прокуратура е открило "категорични доказателства" за руско участие в нападението и окачестви като "възмутително" поведението на Москва.