То показва, че Германия може да гледа уверено в бъдещето, заяви Меркел, цитирана от ДПА и БТА.
"Вярвам, че ще сме добър екип", каза канцлерката на обща пресконференция с лидера на либералите Гидо Вестервеле. Маратонските преговори между ХДС/ХСС и СвДПЛ приключиха в ранните часове днес.
Споразумението бе сключено месец, след като консерваторите и либералите спечелиха парламентарно мнозинство на изборите. Новото десноцентристко правителство ще встъпи в длъжност идната седмица.
Гидо Вестервеле ще бъде вицеканцлер и външен министър в новия кабинет. Досегашният министър на вътрешните работи Волфганг Шойбле ще оглави министерството на финансите.
В 16-членния кабинет ще има девет нови лица, между които здравният министър Филип Рьослер, 36-годишен лекар, роден във Виетнам и осиновен от германско семейство.
Новото германско правителство ще намали от 1 януари данъците, плащани от предприятията и от домакинствата, заяви Меркел. Коалиционното споразумение предвижда съкращаване на данъците с 24 милиарда евро за четирите години на парламентарния мандат, реформа във финансирането на здравеопазването, намаляване на задължителната военна служба от девет на шест месеца.
"Ще намалим данъците за домакинствата, ще реформираме данъка върху предприятията и данъка върху наследствата", заяви още Ангела Меркел.
След това, през 2011 г., ще започне реформа в данъчното облагане с цел да бъде опростено и да стане по-справедливо, добави канцлерката. Това бе едно от нейните предизборни обещания, припомня АФП.
Вестервеле заяви, че иска от Германия да бъдат изтеглени всички ядрени оръжия - проблем, който може да раздразни германските съюзници в НАТО, включително САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. Партиите от управляващата коалиция в Германия ще имат конгреси утре и в понеделник, на които ще одобрят коалиционното споразумение.
Очаква се парламентът да избере Ангела Меркел за нов канцлерски мандат в сряда, след което правителството веднага ще положи клетва.