ГЕРБ замразяват преговорите с ПП-ДБ, съобщи Мария Габриел след заседание на ръководстовото на ГЕРБ след като вчера Радостин Василев от "Продължаваме промяната" разпространи запис от заседание на Националния съвет на партията.

По думите й проблемът в записа не са обидите, а изговорените визия и начин на управление.

"Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжи и разклащане на устоите на държавата и неспазване на фундаментални принципи на републиката", каза тя.

По думите ѝ е неприемливо по време на преговори да се говори едно, а навън друго. Навън са лъжи.

"Изводът ми е, че вече те и вътре не могат да бъдат приемани сляпо за истина. С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП- ДП, смятам, че това е неприемливо и към тях. Второ, неприемливо е, дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван. България е суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и аз ги ценя, защото знам, че когато отстояваш позицията си от самото начало, с аргументи, с прозрачност, те те уважават. Но решенията се вземат единствено в България. България не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността", каза още Мария Габриел.

"Неприемливо е да се говори дори за политизация на администрацията. Нечуван подход към държавния апарат, който не може да бъде обезглавен, защото държавата ще спре да функционира. Само допреди три седмици съм била начело на три генерални дирекции на Европейската комисия, хиляди хора в тях, наум не са ми идвали подобен тип действия", посочи Габриел и допълни, че има не само неприемливи неща, а и много въпроси:

"Задавам си въпроси като - това ли е виждането как се правят избори? Ако е това, смятам, че българските граждани не заслужават такова отношение. Не визирам конкретно избиратели на партии, а хората, които очакват по време на кампания за избори да направят своя информиран избор в уважение с тяхното мнение и ценности.

Въпроси - какво означава ала-бала с президента? Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма. И на този етап виждам, че експертно правителство продължава да има най- голяма подкрепа, но на мен сега ми е важно да има яснота по отношение на ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване правомощията на институциите, и устоите принципите на българската държава. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите", подчерта Мария Габриел.

Габриел вече е уведомила за решението си Николай Денков, другият номиниран за ротационен министър- председател от "Продължаваме промяната- Демократична България".

На въпрос - възможно ли е размразяване на преговорите за съставяне на правителство тя отговори: "Замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени, преди да им бъде окончателно сложен край". Дали преговорите ще бъдат размразени зависи от това ще има ли извинение към българските граждани, българската администрация, българските учители, офицери, от уважението към нашите партньори към България и нейните граждани, посочи още Габриел.

Тя се обяви за експертно правителство, което, според нея, би срещнало най-голяма подкрепа, и поиска да има гаранции за такова.

Томислав Дончев коментира, че "този, който е правил ала-бала с президента", сега плаши ГЕРБ с него. Компромисът е една от основните технологии в политиката и ние компромиси направихме всякакви, каза още той.

"Втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис, друго е да позволиш с твоя глас да бъде инсталиран във властта войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, с кръв трябва да се подпише, че ще прави чистки - държавна администрация, служби, образование. Разбирам призива към компромис. Никакъв компромис не е да подкрепиш управление, което има за крайна цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертва и самоубийство", каза Дончев.

Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че по време на преговорите с ПП-ДБ никога не е бил поставян въпросът за неговия имунитет.

Борисов съобщи още, че ще предложи на Народното събрание "да купим същите машини, които са в САЩ, същата марка, които са там и с тях да провеждаме машинно гласуване".

По думите му по този начин ще се избегне "далаверата с машинния вот" - "да няма смачкани протоколи, да няма флашки фалшиви, ала-бала и всичко останало, защото аз така разбрах "ала-бала".

"Обещах, че ще работим с машини и затова предлагам този вариант", добави Борисов. Той каза, че така още в 21:30 ч. същия ден ще имаме резултатите от изборите. Това ми е предложението, дали ще го подкрепят колегите в парламента, не знам, заяви лидерът на ГЕРБ.

За изтеклите записи, за които се твърди, че са от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната", Бойко Борисов каза, че преди да ги чуе си е мислел, че не могат да му повлияят на преговорите, тъй като Петков е казал, че са записани от българските специални служби. Според лидера на ГЕРБ да записваш централата на политическа партия е "Уотъргейт", най-тежко нарушение в една демокрация. "Само че се оказа, че това не е така, а това е претекст, за да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати", заяви той. По думите му става въпрос за намерения за чистка в администрацията, службите.

Борисов попита защо точно сега изтекоха тези записи, като те са ги имали от доста време.

"Когато тръгнахме да правим правителство, тогава изтекоха", коментира Борисов.

"Това са нерегламентирани записи, на които нямаше да обърна внимание, ако в тях не прозираше начинът, по който искат да управляват държавата, който ни стресна", заяви Борисов. На разговорите с ПП-ДБ те бяха съвсем добри хора, нито за момент не съм се поколебал, че това таят зад гърба ни, посоци Борисов и допълни, че си е помислил, че "някакви мерзавци са ги подслушвали, само че се оказа друго и то надали е краят".

Лидерът на ГЕРБ заяви, че няма да допусне политическо преследване, незаконни арести, омаскаряване.

Борисов каза още, че много хора в ГЕРБ са го попитали "защо унижава партията и аз на всеки един обяснявам, че е по-добре за държавата да има правителство, да има бюджет, План за възстановяване, еврозона". "Не се натискаме да ставаме министри, никой от нас не иска да бъде там, затова и говорихме за експертно правителство за няколко месеца".

Лидерът на ГЕРБ каза, че ПП-ДБ имат своя потенциал и то много голям.

"Вместо да обединим усилията си или нашето или държавата да заминава по дяволите . Това се казва извиване на ръце на цяла държава", заяви Борисов.

Преговорите ще бъдат размразени, ако видим истинско желание, каквото и ДБ заявиха за експертно правителство за кратко време, което да прекара държавата през кризата, добави лидерът на ГЕРБ. Според него, ако се стигне до трети мандат изборите са много-честен вариант.

По-рано на влизане в централата за изнесените записи пред журналисти Даниел Митов каза: "Това, което чух аз - циници, които обсъждат различни варианти за злоупотреба с власт".

Костадин Ангелов посочи, че изразил мнението си в пост във Фейсбук и стои зад всяка своя дума.

"Изслушах целия запис от над четири часа. В него има прояви на фашизъм, арогантност, инфантилност, задкулисие, лицемерие, реваншизъм, слагачество. От четири часа, липсва дори и една минута за проблемите на хората. Най-много ме разочарова обаче многократната употреба на думата "продадем". ПП обсъждат как "да продадат" нещо на обществото. Търговията и политиката нямат нищо общо!", пише в профила си в социалната мрежа Ангелов.

Записът, разпространен от Радостин Василев, предизвика политическа буря в държавата на фона на постигнатото споразумение за съставяне на кабинет между първите две парламентарно представени формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В записа се говори за "изпиране на Бойко Борисов", както и че докато Борисов "се страхува от Гешев", правителство ще има.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че по време на въпросното заседание, ПП е трябвало да вземе "съдбоносно решение за втория мандат", поради което е имало "много емоции, мнения, квалификации". Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива.

От "Продължаваме промяната" засега изключват възможност за промяна в постигнатата досега договореност за кабинет. "Няма как да стане, защото ние много ясно сме заявили докъде сме в преговорите. Имаше постигнато съгласие. Ние не можем да рестартираме преговорите от самото им начало на този етап", коментира по-рано пред БНР Лена Бориславова. Тя не вижда основание от ГЕРБ да са изненадани от чутото в записа от заседанието на националния съвет на партията, разпространен от Радостин Василев.

"Едва ли колегите от ГЕРБ са очаквали, че на наше заседание, вътрешно, което е шок за цялата му парламентарна група във връзка с решението за формулировката, под която ще сме заедно с ГЕРБ в това управление, че на това заседание те ще чуят много голяма еуфория и радост от предложения ротационен принцип", каза Лена Бориславова. Според нея в нов разговор с ГЕРБ може да се влезе само, ако целите на правителството са се променили.