Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от ГЕРБ Теменужка Петкова във връзка със становището по делото срещу „Газпром“, което българската страна трябва да изготви, съобщи„Фокус“.

На 13 март Европейската комисия призова всички заинтересовани страни да предоставят становища относно представените от "Газпром" ангажименти. Те са в отговор на опасенията за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Страни като България вече ще могат да продават на други държави неизползваните количества газ, договорени с "Газпром". Досега действаше принципът "ползваш или плащаш".

От ЕК ни дадоха 7 седмици срок да предявим искания към "Газпром".

Руската компания се ангажира също да не търси от България обезщетения заради спрения проект "Южен поток".

„Смятаме, че трябва да бъдат предприети бързи и спешни действия по отношение на обсъждане на възможността за удължаване на срока за предоставяне на становището“, посочи Петкова.

Трябва да консолидираме своите усилия, така че да можем да постигнем и да подготвим становище, което в максимална степен да защитава интересите на страната, заяви тя.

ГЕРБ има възможност да помогне по въпроса с удължаването на срока, в който трябва да дадем този отговор. Имаме нужда от повече време, за да бъде изградена солидна позиция, която да отговаря на интересите ни, каза политическият говорител на „Нова република Трайчо Трайков.

„Изпратихме писмо до няколко партии от дясно и център дясно с покана за обсъждане на тази важна тема. ГЕРБ бях първите, които се отзоваха и най-важните, защото това е партията, която ще управлява страната“, посочи той.

От "Нова република" вече се срещнаха и със служебния премиер Огнян Герджиков във връзка с проблема.

„От ГЕРБ изразяваме готовност да участваме в подготовка и обсъждането на такова становище, за да постигнем ефекта, който смятаме, че ще бъде най-добър за страната“, каза още Петкова.
Тя уточни, че в това число е и обсъждането на въпроса за формулата за определяне на цената на природния газ.

„Това е една много важна стъпка, от нейното успешно решаване зависи до голяма степен конкурентоспособността на българската икономика“, поясни Теменужка Петкова.

Според нея въпросът за становището по делото срещу „Газпром“ е изключително важен и отношение трябва да вземат много широк кръг лица и експерти.

На въпрос с колко трябва да бъде удължен срокът Теменужка Петкова коментира: „Според нас срокът трябва да бъде удължен максимално, предстои съставяне на редовно правителство, което трябва да има много важна роля в решаването на този въпрос“.

От АИКБ настояха за обществено обсъждане на преговорите с "Газпром" и за единна цена на руския газ в ЕС.